10-ть з 53 громад Хмельниччини мають високий рівень спроможності.

795

Спроможність зростає, туризм розвивається, а співпраця із бізнесом міцніє – Хмельницький регіональний офіс Програми «U-LEAD з Європою» презентував досягнення реформи децентралізації в області. За 5 років на Хмельниччині добровільно утворилося 53 ОТГ. Це одні найвищих темпів об’єднання в Україні. Водночас громади, що першими стали на «рушник децентралізації» встигли створити свої унікальні практики розвитку. До прикладу, Солобковецька ОТГ  активно залучає молодь до процесів самоврядування, в Староушицькій громаді розвивають туризм, а Чемерівці демонструють дива співпраці із бізнесом. Попри це офіційно реформа ще не завершилася – на черзі примусова стадія об’єднання.

Децентралізація на фінішній прямій. У 2020 мають об’єднати усіх, хто досі не хотів, чи не розумів невідворотність змін. Як остаточно виглядатиме нова мапа реформованої Хмельниччини – поки що не відомо.

10-ть з 53 громад області мають високий рівень спроможності.

Староушицька ОТГ потрапила до середнього рівня спроможності. Пріоритетний напрямок розвитку – туризм. На території ОТГ розміщена перлина Поділля  –  Бакота.  За сезон сюди офіційно приїздить близько 15 тисяч туристів. А не офіційно – вдвічі більше. Нині тут створюють свій унікальний туристичний продукт та налагоджують співпрацю із місцевим  бізнесом.

В громаді зізнаються, без підтримки радників U-LEAD навряд чи впоралися із таким амбітним проектом. Водночас фахівці з децентралізації кажуть, у 2020-му році співпраця із громадами виходить на інший рівень.

Нині понад 33% населення України – це жителі ОТГ. Іноземні партнери вже давно називають децентралізацію найуспішнішою реформою України. Однак, аби процес тривав, необхідні подальші законодавчі кроки,які відповідатимуть принципам Європейської хартії місцевого самоврядування і сприятимуть розвитку фінансової, кадрової і ресурсної спроможності тергромад.

 

 

 

" " " "