1510

340 мільйонів боргу. Саме стільки на сьогодні завинили краяни газівникам. Мова про субсидентів. Із 175 тисяч наявних, 140 тисяч – у боржниках. В Хмельницькгазі ситуацію пояснюють просто – люди не зрозуміли суті монетизації. Більшість із них уже отримали гроші на руки і витратили не за призначенням. Газівники наголошують, такого робити не варто, адже навіть один місяць прострочки тягне за собою відміну субсидії.

Субсидії – монетизовані, а, значить, всі абоненти – рівні. З лютого кожен – і той, хто отримує державну допомогу на комунальні, і той, хто платить із власної кишені отримали однакові рахунки – вони не містять субсидії.

Спосіб розрахунку насправді може бути різний – за спожитий газ можна платити і в терміналі, і он-лайн. Утім, платити – обов’язково, кажуть газівники. Наголошують, систему отримання субсидії змінили – провели монетизацію, але призначення коштів залишилось незмінним. І це, незважаючи на модель, за якою нараховують пільгові гроші. Їх на сьогодні є дві. Перша питань не викликає і проблем не створює, кажуть газівники. Мова про тих, хто оформив субсидію у 2019-му. Її суть доволі проста. До прикладу, субсидія – 1000 гривень. Людина, спожила газу на 800. Гроші надходять на рахунок ощадного банку, банк розраховується із газопостачальниками. 800 гривень списуються автоматично. 200 залишаються субсиденту – це його зекономлені кошти.

Від загальної кількості таких субсидентів – десь 10 відсотків. Решта державну допомогу отримують в інший спосіб. Тим, хто оформив субсидію до початку опалювального періоду, гроші за комуналку вже видають на руки. Пенсіонерам – через пенсійний, решті громади – у Ощадбанку.

Ось тут і виникає проблема ,кажуть газівники. На сьогодні із 175 тисяч субсидентів, 140 тисяч – у боржниках. Їх просять розрахуватися. Наголошують, навіть один місяць прострочки – гарантія того, що субсидію зрештою заберуть.

" " " "