Сергій Лабазюк пояснив, чому голосував проти закону про ринок землі

2176

Народний депутат України Сергій Лабазюк проголосував проти закону про ринок землі, оскільки вважає що він містить суттєві ризики та не сприятиме залученню інвестицій в країну.Про це заявив народний депутат в ефірі телеканалу «UA:Поділля», повідомила прес-служба нардепа.

За словами народного депутата, пункти, які були виписані в законопроекті  в останній момент, суттєво для країни і для ринку землі нічого не дають.

«В даному випадку це не є інструмент, який дасть можливість залучити інвестиції в країну. Тому що забороняється юридичним структурам купувати землю. Ніякої перспективи поки не видно, як це буде проходити. 3-4 роки – це не є сигнал для бізнесу», – сказав Сергій Лабазюк.

Він також прокоментував норму, яка дозволяє фізичним особам купувати 100 га землі в одні руки. «Хто ці фізичні особи? Якщо ми хочемо дати поштовх для розвитку фермерства, то більшість з фермерів – юридичні особи. А фізичні особи мають дати підтвердження походженню своїх грошей», – зауважив народний депутат.

Він також висловив сумнів в тому, що фермери зможуть купити землю.

«Коли сьогодні немає грошей на посівну і кредитування як такого немає – то чи піде фермер купувати землю чи буде інвестувати в мінеральні добрива та технології? Звичайно він буде інвестувати в технологію, а не в придбання декількох гектарів землі», – резюмував політик.

Сергій Лабазюк підкреслив, що виступає за відкриття ринку землі, однак не вважає текст ухваленого закону оптимальним.

«Сам законопроект потрібно було знімати і подавати новий законопроект в тій редакції, яка б задовольняла сьогодні і агросектор, і власників землі. Ринок землі заради формальності – це помилка», – вважає нардеп.

Лабазюк нагадав, що подавав свій альтернативний законопроект, який був відхилений комітетом. Також не було прийнято більшість правок, які він подавав до чинного закону.

Серед ключових ризиків ухваленого закону Сергій Лабазюк вважає те, що поліція може не справитись із захистом людей на селі, які продадуть землю і матимуть готівку вдома.

«Також заважатиме нормальні роботі для розвитку агросектора «шахматка» на полях, яка буде з’являтись», – додав політик.

Нагадаємо, в ніч на 31 березня Верховна Рада ухвалила законопроект   про обіг земель сільськогосподарського призначення. Згідно з оновленою версією документу, 1 липня 2021 року скасовується дія мораторію на продаж аграрної землі. У перші два роки буде діяти обмеження на купівлю землі – не більше 100 га в одні руки. З 2023 року обмеження становитиме до 10 тис га в одні руки. З 2021 до 2023 року право на покупку землі буде тільки у фізосіб. Юридичним особам забороняється купувати землю сільськогосподарського призначення.

В перші два роки буде діяти заборона на продаж державної землі.

Щодо надання права іноземцям купувати землю позиція не змінилась – питання буде вирішене на референдумі.

 

 

" " " "