Хто повинен забезпечувати автокрісло – батьки чи служби перевезення? Підсумки тижня .

1247

 В Україні 20 листопада набрав чинності закон, що передбачає штрафи за перевезення дітей без використання спеціальних засобів. Багато експертів, сімей та автомобілістів незадоволені законом, адже він передбачає штраф – 510 грн. В разі повторного порушення протягом року – 850 грн. Тим не менш усі водії кинулись у магазини за автокріслами. Ціни на них, до слова, не маленькі. А якщо в сімї кілька дітей то такі покупки добряче вдарять по кишеням. Великим питанням стало і перевезення дітей у таксі. Хто повинен забезпечувати автокрісло – батьки чи служби перевезення? І чи існують альтернативні засоби перевезення дітей у автівці? 

 Новий закон про безпечне перевезення дитини в автомобілі діє в Україні вже більше, ніж тиждень. З того часу автокрісла стали одним з найпопулярніших товарів у магазинах.

 Втім, в ПДР термін «автокрісло» жодного разу не згадане, мова йде тільки про спеціальні засоби. Тому виникає питання, як патрульні будуть застосовувати нові норми, адже в роз’ясненнях поліції немає переліку засобів, якими можна користуватися.

 Очевидно, мова йде про дитячі автокрісла та бустери. Однак, за відсутності законодавчого регулювання, такими спеціальними засобами можуть вважатися будь-що, що дозволяє підняти на достатню висоту і надійно зафіксувати дитину ременями безпеки і убезпечити її від отримання травм в разі ДТП.

 Так чи інакше, правоохоронці закликають не займатись самодіяльністю. Зараз для перевезення дітей у авті є кілька засобів. Напопулярніші – це автокрісло та бустер. І якщо з автокріслом все зрозуміло – дитина у ньому захищена зі всіх сторін і фіксується ремінцями самого крісла, то бустер використовують не так часто.

 Сідаючи на бустер, положення дитини стає вищим і її можна фіксувати звичайними ременями безпеки. І крісла і бустери займають певне місце у салоні автомобіля. А що ж робити батькам, які мають двоє або троє дітей. Як розмістити а автівці стільки крісел? Вихід знайшов пан Артем – він батько двох дітей та водій зі стажем. Зранку щодня до школи возить, крім своїх двох, ще й двійко дітей кума. Чоловік каже, перш за все потрібно дбати про безпеку малечі, а коли в автомобілі їх четверо – із громіздкими автокріслами це навряд чи вдасться.

 Новий закон додав клопоту не тільки батькам, а й перевізникам. Пасажири таксі вже стикаються з певними проблемами. Деякі під страхом штрафу відмовляються перевозити дітей. При цьому далеко не кожен таксопарк пропонує автомобілі з дитячими кріслами. В одній з найбільших служб перевезення Хмельницького нас запевнили, що пасажирам із дітьми жоден таксист не відмовить. У майбутньому планують деякий відсоток машин обладнати засобами для перевезення дітей. Та переконані, що закон потрібно доопрацювати, аби він був комфортним для усіх.

 І варто пам’ятати – поліція може зупиняти транспортний засіб тільки в разі іншого порушення ПДР. Порушення правил перевезення дітей виявлять вже за фактом зупинки, проте про відсутність яких “спеціальних засобів” йтиметься – залишається питанням відкритим.

 Везете ви дитину власним авто чи користуєтесь таксі, безпека вашого чада – це в першу чергу ваша відповідальність. Статистика Всесвітньої Організації охорони здоровя говорить: дитяче крісло у разі ДТП зменшує вірогідність смерті немовля на 70%, а дітей на 54 – 80%.

 

 

 

 

 

 

" " " "