Верховний суд підтвердив легітимність обрання голови обласної ради

687

Верховний суд відмовив у відкритті касаційного провадження за скаргою депутата Хмельницької облради від “Слуги народу” Оксани Бочкарьової, яка оскаржує легітимність обрання Віолети Лабазюк на посаду голови облради.

Про це свідчить ухвала від 28 квітня.

У касаційній скарзі політик стверджувала, що суди попередніх інстанцій, відмовляючи їй, неправильно застосували норми матеріального права та порушили норми процесуального права.

Разом з тим, колегія суддів вважала, що скарга депутата не містить обґрунтованих доказів, які б свідчили про значний суспільний резонанс саме до цієї конкретної справи.

“Вичерпний перелік судових рішень, які можуть бути оскаржені до касаційного суду, жодним чином не є обмеження доступу особи до правосуддя чи перепоною в отриманні судового захисту, оскільки встановлення законодавством “розумних обмежень” в праві на звернення до касаційного суду не суперечить практиці Європейського суду з прав людини та викликано виключно особливим статусом Верховного суду, розгляд скарг який покликаний забезпечувати формування єдиної правозастосовчої практики, а не можливість перегляду будь-яких судових рішень”, – пояснив Верховний суд.

Як писав НГП, у вінницькому суді обранка Оксана Бочкарьова оскаржувала рішення Хмельницького  окружного адміністративного суду від 14 січня 2021 року, який став на бік діючої голови ради. У судах позивачка висловила ряд претензій, які стосувалися виборів голови обласної ради. Зокрема, вона просила визнати незаконним та скасувати рішення лічильної комісії про визнання дійсним бюлетеня з виборів голови Хмельницької обласної ради від 7 грудня 2020 року, який містить позначку, проставлену не у квадраті напроти прізвища кандидата; визнати незаконним та скасувати рішення лічильної комісії про встановлення результатів голосування з виборів голови Хмельницької обласної ради 7 грудня 2020 року, оформленого протоколом №3 засідання лічильної комісії з виборів голови Хмельницької обласної ради від 7 грудня 2020 року; визнати незаконним та скасувати рішення першої сесії Хмельницької обласної ради восьмого скликання №4-1/2020 «Про обрання голови Хмельницької обласної ради» Віолети Лабазюк.

Апеляційний суд, відкидаючи доводи Бочкарьової, звернувся до Закону України «Про місцеве самоврядування в Україні» та Законом України «Про статус депутатів місцевих рад», наголосивши: депутат місцевої ради наділений усією повнотою повноважень, передбачених цими та іншими законами України. Ніхто не може обмежити повноваження депутата місцевої ради інакше як у випадках, передбачених Конституцією та законами України. Тому, вважає суд, норми регламенту Хмельницької обласної ради не можуть перешкоджати або обмежувати реалізацію приписів Закону України «Про місцеве самоврядування» та Закону України «Про статус депутатів місцевих рад» у частині реалізації депутатами своїх прав та обов`язків.

Крім цього, суд зіслався на рішення Європейського суду з прав людини від 30 травня 2017 року «Давидов та інші проти Росії», де сказано, що вільні вибори повинні розглядатися як індивідуальне право і позитивне зобов`язання держави, що включає ряд гарантій, починаючи з права виборців вільно висловлювати свою думку і закінчуючи ретельним регулюванням процесу встановлення, обробки і оголошення результатів голосування.

Нагадаємо, що 7 грудня 2020 року Віолету Лабазюк було обрано головою облради. За неї проголосувало 33 депутати – саме таку мінімальну кількість голосів необхідно, щоб отримати перемогу.

Її конкурентка, кандидатка від “слуг” Оксана Бочкарьова отримала 27 голосів.

Недійсними визнано 4 бюлетені.

" " " "