«З багажем законодавчих завдань від їду до Верховної Ради»: нардеп Лабазюк про результати зустрічі з медиками Хмельницького

452

Після робочих зустрічей з освітянами та представниками бізнесу Хмельницької області народний депутат України, представник партії «ЗА МАЙБУТНЄ» Сергій Лабазюк провів нараду з працівниками Хмельницької обласної лікарні. Такий формат зустрічей, каже парламентар, – ефективний. Тільки так можна почути про проблеми медичної галузі з перших вуст.

Під час обговорення питань назбиралось чимало – місцевого рівня, як проїзд на громадському транспорті до роботи чи благоустрій території медичного закладу, так і більш глобальніше – ліквідація патологоанатомічної служби.

«Середній медичний персонал, молодший медичний персонал доїжджають транспортом громадським, адже в нас немає автомобілів. Це все впливає на результат роботи, працівники запізнюються, пацієнти нервуються. Тому це питання насправді є дуже важливим», – ділиться голова асоціації медичних сестер Хмельницької області Світлана Івасюк.

Що стосується ліквідації патологоанатомічної служби як окремої структури, то тут проблема закоренилася набагато глибше – патологоанатомічні центри та бюро планують приєднати до обласних лікарень.

«Кадровий склад нашої патанатомії начисляє біля 22 лікарів, відповідно обласній лікарні такої кількості для своїх функцій не потрібно, в них немає грошей утримати таку велику структуру. Тому очевидно, що кадри будуть скорочені, перейдуть працювати в приватні структури і бюджетна патанатомія назавжди їх втратить», – розповідає Лілія Синчишена, директорка Хмельницького обласного патологоанатомічного центру.

Питання фінансування також залишається невирішеним – служба в кінці 2020 року подавала звернення на отримання субвенцій, як результат: виділено лише 4 млн грн з потрібних 18,2 млн грн. Додатковим тягарем, яке лягає на плечі патологоанатомічної служби, є заборгованість по комунальним послугам у розмірі 1,5 млн грн.

А ще проблема в тому, що пакет медичних послуг, який покриває фінансово держава, недостатній. Пацієнти все одно змушені докуповувати ліки за свої кошти, що зумовлює неможливість медикам проконтролювати якість придбаних препаратів та надати ефективний результат лікування хворих.

Ремонт території та приміщень лікарні (утеплення, заміна вікон, ліфтів та інше) медики також з народним обранцем обговорювали на зустрічі. Наразі відсутність додаткового в’їзду на територію обласної лікарні спричиняє великі незручності – автомобілі швидкої допомоги змушені простоювати у заторах, а це ризик для пацієнтів.

Частково кошти на потреби Хмельницька обласна лікарня отримає завдяки програмі «Велике будівництво», адже медзаклад включений до списку об’єктів. Додатково, запевнив парламентар, кошти можна буде отримати через окрему програму: «Разом з колегами з партії «ЗА МАЙБУТНЄ» наразі вносимо пропозицію щодо запровадження на наступний бюджетний рік окремої програми виділення субвенцій на капітальний ремонт закладів комунальної власності та закупку обладнання».

Тепер головне, аби медики тримали руку на пульсі і створи робочу групу, напрацювали законодавчі пропозиції. Далі, як говорить парламентар, за його ініціативи буде організована зустріч з профільним комітетом та міністром.

«Вже 7 вересня поїду інформаційно «озброєний» працювати до Верховної Ради, з великим багажем завдань від медиків по законопроектах та постановах. Це дуже важливо, особливо під час підготовки до прийняття державного бюджету на 2022 рік», – додав народний депутат України Сергій Лабазюк.

Нагадаємо, що на минулому тижні парламентар став ініціатором подібної робочої зустрічі з освітянами Хмельницької області. Разом з педагогами та вчителями обговорити проблеми освітньої галузі області та напрацювати механізми їх вирішення. Як кажуть представники загальних, професійно-технічних та вищих навчальних закладів, після децентралізації постало питання співпраця освітян із громадами.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

" " " "