ЦЕНТР ІННОВАЦІЙ ХАРЧОВОЇ ПРОМИСЛОВОСТІ

295

Урочисте відкриття Навчально-практичного центру технологічних інновацій харчової промисловості та ресторанного господарства відбулося на базі державного навчального закладу «Хмельницький центр професійно-технічної освіти сфери послуг». Це сучасна база для підготовки висококваліфікованих кадрів з професії – кухар, кондитер, фахівців ресторанного господарства. Створити сучасну професійну освіту – одне із завдань держави.

Над створенням Навчально-практичного центру розпочали працювати від 2021 року у спів фінансуванні з державного та Хмельницького міського бюджетів у співвідношенні 60 на 40 відсотків. Втім, через повномасштабне вторгнення окупантів  було призупинено. І ось тепер спільними зусиллями задумане вдалося втілити у життя. На реконструкцію та капітальний ремонт приміщення, придбання сучасного устаткування профінансовано 5 млн 370 тисяч гривень. З них 2 млн 850 тисяч гривень – гроші  Хмельницького міського бюджету.

Державний навчальний заклад «Хмельницький центр професійно-технічної освіти сфери послуг більш як півстоліття працює на теренах регіону. Здійснює підготовку кваліфікованих робітників для сфери послуг, громадського харчування та ресторанного сервісу. Відкриття навчально-практичного центру дозволить здобувачам освіти навчатися на сучасному устаткуванні, опановуючи новітні технології.

Навчально-практичний центр технологічних інновацій харчової промисловості та ресторанного господарства складається з двох майстерень, кондитерської та кухарської. Тут є усе необхідне новітнє обладнання, максимально наближене до умов роботи на професійній кухні у закладах громадського харчування. Сучасні апарати для приготування страв за технікою су-від, пароконвектомат, м’ясорубки, овочерізки, індукційні плити та інший інвентар.

У навчальному центрі вдосконалюватимуть практичні навички майбутні кухарі, кондитери, пекарі, майстри ресторанного обслуговування Державного центру професійно-технічної освіти сфери послуг. Нині тут навчається 740 здобувачів освіти, з них 70 відсотків опановують професії саме харчового напрямку.

Крім того, на базі нового центру будуть підвищувати кваліфікацію майстри виробничого навчання, що викладають кухарську та кондитерське мистецтво у закладах профтехосвіти Хмельниччини, здійснюватимуть перепідготовку дорослого не зайнятого населення, проводити конкурси, семінари, майстер-класи з учнями.

На ринку праці були й залишаються популярними саме робітничі професії. З відкриттям нового Навчально-практичного центру заклад покращить якість підготовки кваліфікованих робітників харчової промисловості та забезпечить робітничими кадрами підприємства регіону.

Із відкриттям нового навчально-практичного центру відкриваються нові можливості як для здобувачів освіти, адже вони навчатимуться на сучасному устаткуванні, роботодавців, бо отримають у підсумку висококваліфікованих фахівців. Тож для навчального закладу, усієї профосвітньої спільноти краю – це визначна подія, на яку усі з нетерпінням очікували.

У рамках відкриття навчального практичного центру вже відбулися навчальні семінари. Так, на представники харчоблоків закладів Хмельницького ознайомилися із роботою сучасного устаткування та приготування страв здорового харчування. А під час обласного семінару з інженерно-педагогічними працівниками закладів професійної освіти, шеф – кухарі закладів Хмельницького продемонстрували інновації в кулінарній справі та кондитерському мистецтві.

" " " "