У ЯРМОЛИНЕЦЬКІЙ ШКОЛІ БУДІВНИЦТВО БОМБОСХОВИЩА ГАЛЬМУЄТЬСЯ НА ЕТАПІ ПРОЄКТУ

54

У Ярмолинецькій громаді цьогоріч за парти сіло більше 2000 діток, 4 навчальні заклади мають власне укриття. Частина з них  громада орендує, а за їхньої відсутності дітей довозять у центр громад. У Ярмолинецькому закладі  загальної середньої освіти номер 1 навчається 756 здобувачів освіти. Тут облаштували укриття, у якому з початку війни зробили ремонт, громада витратила на це близько півтора мільйона гривень. Проте його проєктна потужність не дозволяє організувати освітній процес повністю. Таке не подобається ні батькам, ні педагогам, ні учням.

У підвальному приміщенні одночасно може перебувати 333 дитини, тож учні змушені ходити до навчального закладу тиждень через тиждень.

У травні 2023 року у відділі освіти визначили ділянку неподалік школи для будівництва майбутнього укриття. Проте на цю ділянку претендує і бізнес.

Ще одна ділянка як варіант — це місце теперішнього спортивного майданчика. Проте батьки проти такої перспективи. Як і проти того аби неподалік школи виріс супермаркет.

У громаді мало місць для занять спортом, тож жертвувати єдиним спортивним майданчиком із штучним покриттям тут не ризикнули.

Тож у  відділі освіти повернулись до першого варіанту. У червні минулого року на проєктно-кошторисну документацію громада виділила 800 тисяч гривень. Проте процес гальмує зміна державних будівельних норм для таких споруд.

22 лютого 2024 року на засіданні сесії видали дозвіл розробити проект землеустрою щодо виділення цієї земельної ділянки, площею 40 соток на будівництво проти радіаційного укриття. Вартість проєкту без врахування переносу мереж 85 мільйонів гривень. Проєктанти уже два місяці, як взялись до роботи. Проте і тут виникли складнощі.

Тому будівництво повноцінного укриття затягнулось у часі. А для батьків та педагогів — це знову втрачені можливості залучити дітей до офлайн занять. Хоч школярів у закладі призвичаїли до дистанційного навчання, проте навіть на час розташування їх у сховищі йдеться про освітні втрати, бо воно не розраховане на поділ на учбові зони. Це лише місце перебування із санвузлами та вентиляцією.

Зараз проєктанти розробляють інженерні мережі. Будівництво протирадіаційного укриття може зайняти півроку. Розраховане воно буде на 600 осіб і буде дворівнене. Хоча батьки та педагоги хвилюються, аби замість укриття там не з’явився супермаркет.

" " " "