СБУ викрили на Хмельниччині чергову схему допомоги ухилянтам

73

Співробітники СБУ викрили двох медиків з однієї з лікарень, які за гроші допомагали ухилянтам уникати військової служби. У схемі брали участь невролог, фельдшер екстреної медичної допомоги та посадовці МСЕК. Вони оформляли фіктивні довідки про інвалідність, що дозволяло ухилянтам уникати призову.

Згідно з матеріалами слідства, лікарка-невролог фіктивно приймала «пацієнтів» у неврологічне відділення, оформлювала неправдиві документи про захворювання, що дозволяли отримати інвалідність. Потім через зв’язки в МСЕК забезпечувалося фальшиве рішення про надання інвалідності. Вартість таких «послуг» коливалася від 3 до 8 тисяч доларів США, залежно від терміновості.

Пошуком клієнтів займався її спільник. Під час передачі 7800 доларів за оформлення чергової фальшивої довідки фельдшера затримали співробітники СБУ. Також було проведено 12 обшуків за місцями проживання і роботи учасників схеми, під час яких вилучили чорнові записи, мобільні телефони, комп’ютерну техніку, а також понад 181 000 доларів США і 6 500 євро, які могли бути здобуті незаконним шляхом.

Організаторам схеми повідомлено про підозру за ст. 369-2 Кримінального кодексу України (зловживання впливом). Їм загрожує до 8 років ув’язнення з конфіскацією майна. Слідство триває, вирішується питання щодо інших учасників. Операцію проводили співробітники СБУ у Хмельницькій області разом із Нацполіцією та під керівництвом обласної прокуратури.

" " " "