В області підвели підсумки роботи медичної галузі за перше півріччя. 

910

Зменшення захворюваності на туберкульоз та інфаркти,  нове фінансування закладів первинки та брак кадрів.  В області підвели підсумки роботи медичної галузі за перше півріччя.  Також  цьогоріч  одним з пріоритетних завдань  є будівництво, капітальні ремонти та реконструкція закладів охорони здоров’я.  На це з обласного бюджету виділили близько 150 мільйонів гривень.

На сьогоднішній день в області функціонують 243 лікарські амбулаторії, з них 205 у районах та 862 ФАПи.   Проте аби надавати  кваліфіковану медичну допомогу  цих закладів  замало.  Відтак  заплановано будівництво   ще 27  амбулаторій у сільській місцевості. Разом з тим  будуватимуть і житло для медичних працівників. Загалом  цьогоріч на капітальні ремонти та реконструкцію  закладів охорони здоров’я  з обласного бюджету   виділили  близько 150 ти мільйонів гривень.

Що ж стосується первинки, то з 1 липня  центри ПМСД перейшли на нову модель фінансування.   Договір з Національною службою здоров’я  уклали лише 9 медичних закладів.    А декларації з лікарями  – 41% жителів області.   Проте на загальнодержавному рівні цей показник є досить високим.

В поточному році продовжила діяти урядова програма «Доступні ліки».  На відшкодування вартості  медикаментів   область отримала субвенцію з державного бюджету на суму понад 33 мільйони гривень.  Завдяки цій програмі зазначають лікарі, летальність від інфарктів на Хмельниччині зменшилась. За результатами моніторингу зменшилась і захворюваність на туберкульоз.

Проблемою й надалі залишається брак кадрів.  Не вистачає лікарів не лише на первинній ланці, а й   профільних спеціалістів.  Установи медичної галузі укомплектовані на 80 %.  Тож наразі  вирішується питання  навчання лікарів за кошти громади, в яких вони потім працюватимуть.

" " " "