Техніка, яка рятує життя

2358

Техніка, яка рятує життя. Апарати штучної вентиляції легень: про них не згадували до того, як світ не сколихнула пандемія коронавірусу. Наразі в Чернівцях у важкому стані, на підтримці ШВЛ перебувають пятеро буковинців. Детальніше про те,  наскільки забезпечена необхідним оснащенням міська лікарня №1, та як завдяки апарату в дитячій лікарні підтримують життя 2-тижневого малюка після операції.

Міська лікарня №1 стала першою госпітальною базою в місті, яка почала приймати хворих з підозрою на коронавірус та лікувати інфікованих COVID-19. Зараз тут надають допомогу важким та вкрай важким хворим. Наразі в лікарні перебуває 60 пацієнтів з вірусом чи з підозрою на нього.

На дотації кисню знаходяться більше 50% пацієнтів, ще 1 хворий перебуває на апараті ШВЛ. Медик зазначає, що на кожному поверсі лікарні хворих цетралізовано забезпечують подачею кисню, а в реанімаційному відділенні лікарні є 12 апаратів ШВЛ. Ними медзаклад забезпечили завдяки коштам з міського бюджету та з допомогою бізнесменів краю. Більшість апаратів досить високо рівня, каже медик.

Крім того, в лікарні очікують на поставку ще одного високоякісного апарату ШВЛ, навколо закупівлі якого виникло чимало запитань. Зокрема, щодо його вартості. Активісти запідозрили корупційну складову в закупівлі. Сума переплати за підрахунками склала 600 тис. грн., зазначають в Центрі реформ та розвитку – Чернівці. Проте мер спростовує цю інформацію.

А от дитяча міська лікарня наразі перебуває в резерві медзакладів, які можуть приймати хворих на Ковід-19. Лікарі кажуть, на сьогодні повністю забезпечені всіма необхідними засобами індивідуального захисту та оснащенням, і в разі потреби готові лікувати інфікованих коронавірусом. Тут є 6 апаратів ШВЛ. До 2-ох з них підключені пацієнти.

Малюку всього 14 днів, він перебуває на вентиляції легень після операції. Цей апарат ШВЛ 2 тижні тому медичному закладу передали благодійники та політичні діячі. Лікарка розповідає, обладнання високоякісне та має додаткову важливу функцію для лікування дітей.

Наразі дитяча лікарня працює в звичному режимі, проте в разі виникнення підозри на інфікування, медики готові провести всі необхідні аналізи на місці, адже забезпечені достатньою кількістю тестів. Крім того,  в закладі створили комісію інфекційного контролю, яка розглядає всі випадки ймовірного зараження коронавірусом.

 

" " " "