Нульова ставка ПДВ на продукти та до 7% на ЖКГ: законопроєкт подали на реєстрацію в Раду

596

На реєстрацію до Верховної Ради подано проєкт змін до Податкового кодексу України щодо здешевлення вартості продуктів харчування та збереження конкурентоспроможності вітчизняного виробника.

Про це повідомляється на офіційному сайті партії «ЗА МАЙБУТНЄ».

Серед головних ініціаторів законопроекту — голова партії Ігор Палиця, співголова депутатської групи «Партія «За майбутнє» Тарас Батенко, секретар Комітету Верховної Ради з питань аграрної та земельної політики Іван Чайківський та член комітету Сергій Лабазюк.

Законопроєкт пропонує до 1 січня 2023 року запровадити:

-0% ставку ПДВ — на вироблені на митній території нашої держави продукти харчування;

-7% ставку ПДВ — на послуги з постачання та розподілу природного газу (крім скрапленого), постачання та розподілу електричної енергії, постачання теплової енергії, постачання гарячої води, централізованого водопостачання, централізованого водовідведення.

Як зазначають автори, ухвалення законопроекту приведе українське законодавство у відповідність до європейського. Адже в ЄС планується встановити нульовий ПДВ на продукти з 1 липня. А, наприклад, Польща вже впровадила таку ставку на окремі групи товарів. Окрім того, рішення частково нівелює ціновий удар, викликаний здорожчанням газу та енергоносіїв. Адже їх ціна суттєво впливає на собівартість продукції, а отже, і на ціни в магазинах.

«З даним питанням немає часу зволікати, адже ми маємо ризик бути неконкурентними. І вже зовсім скоро полиці наших магазинів можуть масово заповнитися імпортними товарами. Як наслідок – вимушене закриття виробництва, скорочення робочих місць та ненадходження коштів до бюджету. Тому зараз необхідно ввести запропоновану нами норму для підтримки саме вітчизняного виробника», —  зазначив співавтор законопроєкту, народний депутат Сергій Лабазюк.

" " " "