“Ізбірком” Одеса – Одеська військова адміністрація рекомендує демонтувати “пам’ятник Катерині ІІ” :: Ізбірком :: Головні події Одеси

241

(Фото: Думська)

Одеська обласна військова державна адміністрація написала Одеській міській раді листа з рекомендацією демонтувати пам’ятник “Засновникам міста”, що через центральну фігуру монументу найчастіше називають “пам’ятником Катерині ІІ”.

Відповідний лист представники громадської організації “Об’єднання добровольців Одещини” надали редакції видання “Суспільне”.

“Звертаємо увагу, що пам’ятник засновникам Одеси (Катерині ІІ) та пам’ятник Суворову в установленому Законом порядку під охорону держави як об’єкти культурної спадщини не приймалися, а отже для вжиття заходів з їх демонтажу відсутня необхідність отримання спеціальних дозволів у Міністерства культури та інформаційної політики України або інших органів охорони культурного наследия. Враховуючи зазначене, обласна державна адміністрація рекомендує розглянути питання щодо демонтажу зазначених пам’ятників”, йдеться в аркуші.

Раніше речник голови військової адміністрації Сергій Братчук заявивши, що Одеська міська рада має найближчим часом ухвалити рішення щодо демонтажу пам’ятника “Засновникам міста”.

Втім Одеський міський голова Геннадій Труханов в інтерв’ю італійському виданню “Corriere della Sera” заявивши, що він проти знесення пам’ятника.

Раніше історико-топонімічна комісія Одеської міської ради відклала ухвалення рішення щодо демонтажу цього пам’ятника.

У червні під час засідання комісії вирішили унормувати назви 20 топонімічних об’єктів. Раніше історико-топонімічна комісія Одеської міської ради вирішила привести до норм української мови назви 24 топонімів, з яких сімом вирішили змінити назви, а також перейменувати додатково 62 вулиці та перевулки.

Втім Одеський міський голова Геннадій Труханов заявивши, що не підтримує ідею про перейменування вулиці Пушкінської у центрі міста.

Депутатка Одеської міської ради Жана Мандриченко звернулася до Одеського окружного адміністративного суду із позовом до Одеського міського голови Геннадія Труханова через проведення сесій міської ради у змішаному форматі, тобто коли частину депутатів голосують онлайн. Як повідомляють у пресслужбі суду, депутатка вимагає признати протиправними та нечинними два розпорядження міського голови, які він віддав…
читати далі

Приморський суд Одеси звільнив від кримінальноївідповідальності та закрив справу щодо головного спеціаліста сектору технічного нагляду (спецфонд) управління капітального будівництва Одеської міської ради, якого обвинувачували у службовій недбалості, що коштувала бюджету міста 234,5 тисячі гривень. Як зазначається в ухвалі суду, захисники посадовця клопотали про закриття справи через закінчення строку притягнення до …
читати далі

Класів із російською мовою навчання у школах Одеської області не буде у загалі, як і предмета “російська мова” у шкільній програмі. Про це повідомив директор Департаменту освіти та науки Одеської обласної адміністрації Олександр Лончак в інтерв’ю “Суспільному”. Він зазначив, що російська мова не пропаде зовсім з освіти на Одещині, але …
читати далі

Організація об’єднаних націй з питань освіти, науки та культури (ЮНЕСКО) підтримує заявку України на внесення її портового міста Одеса до свого Списку всесвітньої спадщини та навіть готова профінансувати ремонт Одеського художнього музею, що постраждав від одного з обстрілів міста. За підсумками зустрічі міністра культури України Олександра Ткаченка з генеральною директоркою ЮНЕСКО.
читати далі

Джерело https://izbirkom.org.ua/news/obshchestvo-19/2022/odeska-vijskova-administraciya-rekomenduye-demontuvati-pamyatnik-katerini-ii/

[ad_2]

Source link

" " " "