100 ТИС. ГРН. МОРАЛЬНОЇ ШКОДИ ЗА НАЇЗД НА ПЕНСІОНЕРКУ

366

Ранок 28 квітня 2021 року, район поліклініки Шепетівської лікарні: з аптеки вийшов 60-річний чоловік, сів за кермо у припарковане поряд Рено, за мить здав назад, щоб виїхати, й під крики: «упала жінка!» зупинився. Під колесами опинилася 85-річна шепетівчанка, котра якраз переходила дорогу від поліклініки.

У літньої жінки медики діагностували закритий перелом шийки стегна.

Водій опинився під слідством з обвинуваченням у порушенні правил дорожнього руху, що спричинило потерпілій середньої тяжкості тілесне ушкодження (частина 1 статті 286 Кримінального кодексу України).

Зрештою Шепетівський міськрайонний суд визнав його винним у ДТП й покарав одним роком обмеження волі з позбавленням права керувати транспортними засобами на три роки й звільнив від відбування цього покарання з випробуванням на 1 іспитовий рік (стаття 75 Кримінального кодексу України). Потерпілій водій мав відшкодувати трохи більше ніж 50 тисяч гривень моральної й матеріальної шкоди.

Таке судове рішення не влаштувало жодну зі сторін. Представник потерпілої в апеляційній скарзі наполягав на збільшенні суми відшкодувань й на реальному, а не умовному, покаранні винуватця.

Ні у місцевому, ні в апеляційному суді своєї вини водій не визнав. Певен, його авто навіть до одягу на жінці не торкнулося – на Рено ні слідів, ні пошкоджень. Разом із захисником мають свої версії, ЯК вона зламала ногу.

Пенсіонерка впала, бо на неї обвинувачений наїхав автомобілем, каже прокурор, тож суд обґрунтовано визнав його винним, проте помилився, звільнивши і від основного покарання – обмеження волі, і від додаткового – позбавлення водійських прав.

На думку апеляційного суду, докази у справі, серед яких висновки експертів і показання кількох очевидців аварії, свідчать, що тілесні ушкодження пішоходка отримала унаслідок ДТП. Враховуючи її вік, невелику силу удару й технічні характеристики авта, слідів на ньому могло й не лишитися. Відтак апеляційну скаргу захисника обвинуваченого ХАС відхилив.

Водночас слушними уважає аргументи прокурора й частину – із заявлених представником потерпілої. Тому ухвалив новий вирок: винуватцю дорожньо-транспортної пригоди присудив рік обмеження волі, але звільнив від його відбування на 1 іспитовий рік. Реально він має відбувати додаткове покарання – позбавлення права керувати транспортними засобами на 3 роки й повинен сплатити потерпілій 100 тис. грн за завдану їй моральну шкоду.

" " " "