205 років від Дня народження Тараса Шевченка . Підсумки тижня .

1636

9 березня виповнюється 205 років від Дня народження Тараса Шевченка. Традиційно в ці дні в Україні активно читають та згадують великого Кобзаря. Урочистості, різноманітні конкурси та премії – вірші Тараса Григоровича гримлять звідусіль. Адже Шевченка в основному ми знаємо і сприймаємо як письменника та поета. Насправді ж він – не просто знаний літератор. Український пророк, батько української нації Тарас Шевченко вніс чималий вклад в історію.

Сашко – один із учасників традиційного щорічного конкурсу читців шевченківських віршів. Участь у ньому хлопець бере далеконе вперше. З гордістю зізнається, перемагав і хоче перемагати. Адже, любить Шевченка

І його вірші – їх знає чимало. Цьогоріч декламуватиме «Село» – впевнений, цей поетичний твір великого Кобзаря суттєво відрізнається від інших.

А, от, Олена на конкурс приїхала уперше. Декламуватиме вірш «Розрита могила».

Дівчина зізнається давно й назавжди закохана у творчість Шевченка. Цей вірш обрала не з проста – він один із улюблених. Адже, незважаючи, що написаний понад сотню років тому і досі актуальний.

Оцінювати учасників цьогорічного конкурсу буде неймовірно важко, каже голова журі. Іван Рожко каже, вже до початку змагання переконався, діти справді люблять великого Кобзаря і, що головне, розуміють його творчість, адже вона – поза часом.

Бажаючих взяти участь у конкурсів шевченківських читань щороку більшає, кажуть організатори. Цьогоріч заявилась аж 21 дитина. Переможці відстоюватимуть честь Хмельниччини у столиці. Зазвичай наш регіон без призів не залишається.

Те, що учасники конкурсу люблять і знають Шевченка – це факт. Ми вирішили з’ясувати чи знають хмельничани великого Кобзаря. Отож, питання – яке свято в Україні відзначають 9 березня.

Як виявилось, більшість городян Шевченка пам’ятають. Кажуть, інакше не можна, адже великий Кобзар – не просто письменник, а національний символ.

Український пророк, батько української нації. І справді, переоцінити вклад Тараса Шевченка в майбутнє – неможливо, кажуть історики.

Наскрізна ідея чи не кожного твору великого Кобзаря – це свобода.

Історики кажуть, саме завдяки шевченківському слову через 50 років Україна повстала. І нехай до свободи було ще далеко – це були перші паростки, котрі в результаті привели нас до незалежності.

Вони, без сумніву, актуальні й сьогодні – через 205 років при незалежності.

 

" " " "