300% для медика? Які зарплати отримають лікарі в системі ковід?

750

300% для медика? Минулого тижня медики з усієї України вийшли на протест під стіни Кабміну. Вимог кілька – гідна зарплата і страхування ризиків пов’язаних із роботою з ковідними хворими. Загальнодержавне страхування в Україні поширюється лише на випадки смерті, або інвалідності від ковід. Тим часом у Бердянську, Запорізької області, вирішили, що своїх медиків там застрахують коштами місцевого бюджету. Для цього навіть знайшли 234 тисячі гривень. Утім, така практика скоріш виняток, ніж правило. Тай обіцяні зарплати у 300% надбавки отримають нині далеко не усі. Хмельницька районна лікарня вже третій місяць офіційно працює із ковідними хворими. Усі, хто працює на першій лінії, мають обіцяне, решта – менше, однак без надбавки не залишився ніхто. Разом із тим лікарі кажуть, протестувальників у Києві підтримують. Чому ?

Такий страх старша медсестра інфекційного відділення Хмельницької районної лікарні Тетяна Вощина бачить останніх пів року. Нині її зарплата – в межах 15 тисяч. Бо з жовтня мед заклад офіційно в системі ковід. Жінка веде нас у так зване передковідне відділення, там де пацієнти або з негативним тестом, або на обсервації. До ковідного нас, з міркувань безпеки, не пустили.

Друге терапевтичне відділення  розраховане на 12 хворих, їх обслуговує 10 осіб персоналу. На чолі 25-річна лікарка Уляна Григорівна, одразу після інтернатури.

Офіційно тут 8-ми годинний робочий день. Однак, часто-густо доводиться працювати набагато більше, особливо, якщо є важкі хворі.

Уляна Григорівна не має 300% надбавки, бо не працює в червоній зоні. Однак, коронавірусом вже встигла перехворіти. На щастя, в легкій формі. Утім, лікарка каже, так щастить не усім.

На питання, чи варто було вчитися понад 10 років, аби отримувати 4 тисячі зарплати, – Уляна Григорівна дістає зі стенду книгу скарг і пропозицій. Виявляється, що така тут ще існує. І зачитує свіжі повідомлення.

А це пані Неля, санітарка. Саме їй можна дячити за чистоту, затишок і ялинку у відділенні.

Нині пані Неля задоволена зарплатою. Має близько 10 тисяч.

Нині Хмельницька районна лікарня завантажена на 45%. Потужність лікування ковід – 120 ліжок із киснем. НСЗУ справно фінансує ковідні пакеки, каже головний лікар. Підвищенні зарплати тут тільки три місяці. 300% отримують ті, хто працює в червоній зоні, від 250-200% ті, хто дотичні до ковід (лабораторія, діагностика, після ковідне), а 100% усі решта. Тобто, жодного працівника із старими зарплатами в лікарні не має.

Пропри це, керівник своїх колег, що вийшли на протест під Кабмін підтримує, адже каже, ковід не вічний, і вертатися до старих окладів – не чесно.

А ще лікар каже, якщо ситуація не зміниться, то матимемо чергову хвилю трудової лікарської міграції. Польща вже спростила для українських медиків процедуру підтвердження дипломів. Словом, зарплати на порядок вище, умови праці на порядок кращі. Тим часом в Уряді анонсують, що у 2021 році лікарські зарплати зростуть на 30%, гроші для цього заклали в дежрбюджет. Ба більше, до 2023 року буде відбуватися поступове підвищення зарплат медикам до європейського рівня. Хмельницькі лікарі у таку ініціативу не дуже й то вірять.

Загалом, на вітчизняну медицину у 2021 році очікує рекордне фінансування у 160 мільярдів гривень. Утім, міністр охорони здоров’я вже кілька тижнів поспіль публічно заявляє, що насправді потрібно щонайменше у двічі більше.

" " " "