Чи заборонять у Хмельницьких школах мобільні телефони?

881

Петиція про заборону використання мобільних телефонів у школах Хмельницького з’явилась у Єдиній системі місцевих петицій ще 8 травня. Кілька днів тому вона набрала необхідну кількість голосів для розгляду на одному із засідань виконкому міської ради. Тобто 513 хмельничан вважають, що користування телефонами під час навчального процесу заважає дітям концентруватись, відбиває бажання спілкуватись один з одним та псує зір. Наші журналісти вирішили дізнатись чи дійсно телефони так негативно впливають на навчання і чи мають право згідно закону дітям заборонити користуватись гаджетами у школі.

Матвій та Микита школярі, перейшли до 7-го класу. Хлопці кажуть, у мобільних телефонах проводять по 5-6 годин на добу. Сидять у соцмережах, спілкуються у месенджерах та грають в ігри. Переконують – у школі це не заважає слухати вчителя.

Щодо заборони на користування гаджетами під час уроку – хлопці не заперечують. Кажуть, це дасть змогу краще оцінити знання школярів.

 Петиція про заборону використання мобільних телефонів у школах Хмельницького з’явилась у Єдиній системі місцевих петицій ще 8 травня. Наразі її підтримали 513 подолян. Авторка петиції закликає підтримати французький досвід у цьому питання. Адже ще минулого року у Франції заборонили використовувати смартфони в школі, причому не лише під час занять, але й під час перерв або обіду. Новий закон стосується учнів до 15 років – їхні телефони мають бути повністю вимкненими в разі, якщо їх все ж принесли до школи. Закон прийнятий на рівні держави. А от в Україні такої заборони не існує. Юристи кажуть – забирати мобільні телефони у дітей ніхто не має права. Таку заборону можуть прописувати у шкільних статутах і обов’язково повідомляти про неї учнів ще до початку навчального року.

Самі педагоги проти крайнощів. Кажуть, такі радикальні заборони викличуть тільки незадоволення та агресію. Директор однієї з хмельницьких шкіл переконаний, телефони можна і навіть потрібно використовувати у навчальному процесі. Тут вже завдання вчителя зацікавити дітей у своєму предметі.

 Про те, як хмельницькі педагоги використовують телефони на уроках з освітньою метою та як батькам контролювати своїх дітей в інтернеті розкажемо в неділю у підсумках тижня.

" " " "