Вона була повітряною гімнасткою, викладачкою у ВИШі, а стала поліцейською. Нічне патрулювання з жінкою-копом.

1436

Вона була повітряною гімнасткою, викладачкою у ВИШі, а стала поліцейською. Аделіна Кирилюк 5 років тому змінила викладацьку кафедру на кайданки і Кримінально-процесуальний кодекс. Наступна вражаюча розповідь із циклу «на підборах і в погонах». Юлія Астафурова побувала на нічному чергуванні разом із патрульним екіпажем, який протидіє домашньому насиллю. До слова, саме правоохоронниць вважають незамінними у вирішенні сімейних конфліктів.

Вона тендітна, привітна та інтелігентна. Утім, може «дати прочухана» будь-якому розбишаці. У патрульній поліції Аделіна Кирилюк вже 5 років, від початку створення структури. Це третє її місце роботи.

Утім, через війну довелося полишити рідний Донецьк і знайти новий дім у Хмельницькому.  Нині Аделіна – поліцейська.  Робота складна – умови спартанські і однакові для усіх.

Нічна зміна щойно почалася, а  перший виклик вже є: син тероризує батьків і дружину.  Разом із напарником Ангеліна входить до складу мобільної групи із протидії домашньому насиллю.

Патрульна каже, таких викликів за ніч може бути з десяток.  Зазвичай домашні тирани активізуються ближче до вихідних. Бували й випадки, коли доводилося одягати бронежилет.

За час служби Аделіна не раз стикалася і сексистьскими висловлюваннями на свою адресу. Мовляв, «ми просили полісмена, а ви прислали дівча».

Тим часом ми вже прибули на місце виклику. Утім, двері нам ніхто не відкрив. (0011). Наступний пункт призначення – перевірка родини ще одного розбишаки, який наче б то, перевиховався.

Лейтинантка каже, такі випадки скоріше виняток, аніж правило. Утім, саме заради них і працює у внутрішніх органах. Тим часом, напарник Аделіни –  Віталій каже, без участі жінки-поліцейської  вирішити сімейний конфлікт майже неможливо.

Офіцерка каже, окрім того, що почуває себе важливою у лавах патрульної поліції, відомство гарантує  кар’єрне зростання. Ба більше,  професіоналізм тут не залежить від статі.

Досягнення гармонійного симбіозу чоловіків і жінок у будь-яких професіях і сферах українського суспільства детально прописано у Національному плані дій щодо забезпечення гендерного балансу. І прогрес вже відчутний. До слова, на старті реформи МВС жінок в органах нараховували близько 15 %. Нині їх вже близько третини від усіх працівників відомства.

 

" " " "