На Хмельниччині тривають жнива꞉ обмолочено половину площ ранніх зернових культур

Цьогоріч погода вирішила випробувати аграріїв області на терпіння та міцність

952

Адже саме на період жнив припали сильні зливи, шквальний вітер та град. Все це гальмувало проведення жнив. Лише протягом 4-5 серпня на Хмельниччині випало 1,5-2 місячні норми опадів. Погода не лише ускладнила проведення жнив, а й завдала збитків окремим господарствам, де постраждали сільськогосподарські культури.

Однак аграрії з гідністю витримують усі погодні несподіванки та продовжують жнивувати, збираючи урожай ранніх зернових і технічних культур

Загалом, станом на 9 серпня, в області зібрано зернові з 52 % площ, які підлягають до збирання. Скошено та обмолочено 156 тис. га ранніх зернових культур. Валовий збір становить 1 млн тонн, а середня урожайність становить 64 ц/га, повідомляють у Департаменті розвитку агропромислового комплексу та земельних відносин облдержадміністрації.

Уже обмолочено 12,8 тис. га площ озимого ячменю.  Валовий збір культури склав 76 тис.тонн, а середня урожайність становила 59 ц /га. Також зібрано й озиму пшеницю на площі 113 тис. га, що становить 54%. Загальна урожайність пшениці  становить 64,5 ц /га. Проте в деяких господарствах урожайність пшениці значно вища і становить 80-85 ц /га. Також обмолочено 46% площ ярого ячменю. Середній урожай якого  становить 52 ц /га.

Уже завершили збирання гороху з території площею 2,5 тис. га. Його отримали по 37 ц/га. Також на площі 60 тис. га змолочено і ріпак. Його урожайність становила по 35 центнерів з гектара. На незначних площах почали збирати озиме жито та овес.

Отож, жнива в області тривають, залишається сподіватися лише на хорошу погоду, яка не перешкоджатиме збору зернових.

 

" " " "