«В липні будемо мати серйозний шок»: Сергій Лабазюк пояснив, чого чекати українцям після відкриття ринку землі

Депутат припускає, що землю можуть скупити за безцінь

1991

Народний депутат України від фракції «За Майбутнє» Сергій Лабазюк, підбиваючи підсумки 2020 року в прямому ефірі програми «ВІДПОВІДЬ» на телеканалі ТВ7+, детально пояснив, чого очікувати українцям після відкриття ринку землі.

Нагадаємо, ще навесні  Верховна Рада України ухвалила законопроєкт, який з 1 липня 2021 року скасовує мораторій на продаж аграрної землі.

Сам Сергій Лабазюк стверджує, що закон потрібен Україні, але точно не в такій редакції, як зараз.

Навіть більше, політик і член комітету з питань аграрної галузі, спираючись на досвід сусідніх країн, пояснив, чого саме чекати українцям у наступному році, та хто насправді матиме змогу купувати землі.

«В липні будемо мати не легкий, а серйозний шок. І, коли ми говоримо про допуск іноземців до нашої землі в перші роки, то це категоричне ні. Бо є практичний досвід наших сусідів – Угорщини та країн Прибалтики, які допустили іноземців до ринку землі. Чим це скінчилось? Місцеві жителі тоді були приблизно в такому ж матеріальному стані, як і українці зараз. 96% прибалтійських земель – у власності німців та французів. Через декілька років, коли у прибалтійців з’явилися кошти, вони вже не змогли придбати землю, тому що німці купували її не для заробітку, а для власності», – пояснює Лабазюк.

Аби не повторити сумний досвід сусідніх країн, депутат розробив один із законопроектів, в якому пропонувалося наступне – спочатку право на покупку землі надати фізичним особам, через 5 років – юридичним особам і виключно українцям.

«Наразі, що ми маємо у прийнятому законі? Фізична особа, яка не має підтвердження походження грошей, не може купити землю. Ви також маєте можливість взяти кредит під заставу вашої ж землі! Але тут нюанс – якщо ви через місяць вже не зможете виплачувати кредит, то втрачаєте землю. Вона відходить у власність фінансової установи. Це була спеціально створена система так званими лобістами даного законопроекту, які хотіли за безцінь скупити українські землі», – заявив Сергій Лабазюк.

" " " "