Альтернативна енергетика нині в тренді. Підсумки тижня .

797

Альтернативна енергетика нині в тренді. Старі енерготехнології  – дорогі і невигідні як для держави, так і для інвесторів. Тому в Україні кілька останніх років стрімко розвивають зелену енергетику. Тим паче, впровадження зеленого тарифу дає можливість ще й заробити власникам станцій. Цього тижня в області запрацювала СЕС «Кам’янець – Поділький». Її площа понад 100 гектарів землі, а за спроможною потужністю вона друга в Україні. Вона може забезпечити електроенергією третину домогосподарств міста. Не менш популярними стають і маленькі дахові станції. Їх потужність в рази менша, але може забезпечити автономією, кілька сусідніх будинків чи один навчальний заклад.

Понад один мільярд доларів інвестицій у зелену енергетику України. І нині серед тих, хто її розвиває – Хмельниччина. 19 березня офіційно ввели в експлуатацію сонячну електростанцію «Кам’янець – Подільський».

Українські інвестори додають, СЕС «Кам’янець-Подільська» – перший із трьох проектів зеленої енергетики. Уже найближчим часом планується запуск сонячних електростанцій у Херсонській та Миколаївській областях.

Загальний вартість будівництва сонячної електростанції склала 55 мільйонів доларів.

220 монокристалічних модулів сонячної електростанції встановлені на землях, які не перебувають у сільськогосподарському обробітку майже два десятки років. Окрім вироблення екологічно чистої енергії, за використання земельної ділянки СЕС перераховуватиме до бюджету сільської ради понад два з половиною мільйони гривень орендних платежів.

Відкриття сонячної станції дало можливість створити й нові робочі місця. Нині її обслуговує 45 штатних робочих. Більшість процесів – автоматизовані. А 50 відсотків комплектуючих станції виготовлено на українських підприємствах.

В Україні на рівні законотворення розробили підхід до власників сонячних станцій, який заохочує їх будівництва до будівництва СЕС. Нині держава купує в них усю вироблену електроенергію за зеленим тарифом. Він дозволяє трохи більше, як за п’ять років повернути усі вкладення. В міністерстві енергетики та вугільної промисловості наголошують, будуть продовжувати розробляти умови для створення невеликих сонячних станцій.

Як економити і залишатися у тренді сучасних тенденцій почали думати у Хмельницькому ВПУ№25.  Там вирішили влаштувати інспекцію покрівлі, щоб дізнатися, чи доцільно залучати інвесторів для будівництва сонячної електростанції.

Після замірів стало зрозуміло, що покрівля здебільшого відповідає вимогам.

Кількість встановлених панелей на такій площі даху зможе цілком забезпечити навчальний заклад електроенергією.

За певними розрахунками до 2035 року в Україні альтернативні джерела енергії становитимуть 25 відсотків.

Що ж до Хмельницького, то у встановленні панелей уже зацікавлені інвестори.

" " " "