Без лікаря і майже без пацієнтів: у Гвардійському закривають філію Хмельницької ЦРЛ.

1804

У Гвардійському закривають філію Хмельницької ЦРЛ. Таке рішення прийняли нещодавно на сесії районної ради. Там переконують, терапевтичне відділення, котре досі функціонувало на території ОТГ стало надто дорогим задоволенням. Минулоріч, до прикладу, на нього витратили понад мільйон двісті тисяч, з яких майже всі – на заробітну плату персоналу та комунальні платежі. На пацієнтів із загальної суми пішло менше ніж 100 тисяч гривень. Переконують, усе тому, що охочих лікуватися саме тут відверто бракує. Елементарно, в цілому відділенні лікарні навіть немає лікаря. Тут працює 14 медсестер та санітарок, котрі із рішенням влади району категорично незгідні.

Ганна Олександрівна сьогодні прийшла до лікарні, аби підтримати колишніх колег та відстояти власне право на отримання медичної допомоги. Жінка близько 20 років працювала тут, а тепер частенько потрапляє до терапевтичного відділення як пацієнтка. Каже, роки беруть своє.
Жінка каже, категорично проти закриття місцевого відділення Хмельницької ЦРЛ. Саме у такому статусі колишня дільнична лікарня працює останнім часом. Надалі так бути не може, адже, відповідно до вимог медичної реформи, жодних філій лікувальних закладів в майбутньому існувати не буде.
Очільник районної лікарні додає, розуміє стурбованість персоналу з приводу даного питання, утім, вдіяти нічого не може. Адже тих, хто працює у терапевтичному відділенні Гвардійського лише 14-ть осіб, а тих, хто у ЦРЛ – 300. Додає, це – головна, але не єдина причина через яку закривають місцеву здравницю. При мінімальній кількості пацієнтів вона щорічно влітає бюджету у чималу копійку. В 2018-му, до прикладу, на неї пішло аж мільйон двісті тисяч гривень: понад 800 на заробітну плату працівникам, близько 300 на комунальні і менше як 100 на самих пацієнтів. Люди їдуть до Хмельницької ЦРЛ, .бо в гвардійському терапевтичному відділенні елементарно – немає лікаря.
Зважаючи на це, люди їдуть в Хмельницький. Протягом того ж самого 2018-го у терапевтичному відділенні районної ЦРЛ пролікувалось аж 700 пацієнтів із тієї ж Гвардійської ОТГ. Адже тут немає не лише лікаря, а й необхідного для якісної послуги обладнання. Персонал медзакладу цього не заперечує, утім, не підтримує рішення про закриття. Кажуть, лікарня потрібна людям.
Керівництво ОТГ переконує, без лікарні у Гвардійському не залишаться. Тут вже взялися за будівництво нового медичного закладу – амбулаторії загальної практики сімейної медицини.
Персонал терапеничного відділення Гвардійського без роботи ніяк не залишиться.
Це – поки лише пропозиція, утім, її підтримує голова ОТГ. В районній раді кажуть, іще одна можливість працевлаштування працівників гвардійської лікарні – створення хоспісних ліжкомісць при гінекологічному відділенні ПМСД.
В результаті медиків працевлаштують, а люди нічого не втратять. Після огляду лікарем в амбулаторії ті, кому потрібно зможуть лягти на денний стаціонар, а ті, кому соціальна допомога необхідна більше, аніж медична, цілодобово перебуватимуть у хоспісі.
Витрачати ж гроші на утримання стаціонару немає ані сенсу, ні змоги.

" " " "