Без порушень не обійшлося – ОПОРА відзвітувала про перебіг передвиборчої кампанії в області

668

Чорний піар, гречкосійство, агітки без вихідних даних і «мертві душі» – спостерігачі від ОПОРИ назвали топові порушення передвиборчої кампанії в Хмельницькій області. Водночас зазначають, усі зафіксовані порушення мали локальний характер і навряд чи матимуть вплив на результати голосування. Ба більше, опорівці кажуть, що в області значно поменшало випадків передвиборчої «благодійності», в порівняні із місцевими виборами 2015 року. Разом із тим з’явилися нові форми маніпуляції такі як раптовий приріст виборців.

Наймасовіші і найскладніші – місцеві вибори 2020 року стали одними із найважчих, кажуть спостерігачі від ОПОРИ. В переддень тиші Громадянська мережа оприлюднила результати спостереження за передвиборчою кампанією на Хмельниччині. За їхніми даними процес був насичений і брудний. Партії і кандидати вдавалися і до чорного піару, і до агітування в заборонених місцях, (таких як лікарні і зупинки), і до агіток без вихідних даних, і до передвиборчої благодійності. Водночас, опорівці зазначають, попри повний спектр нечесних засобів маніпуляції, порушень стало в рази менше, ніж, до прикладу, під час місцевих виборів 2015 року.

Водночас опорівці зазначають, що новий виборчий кодекс дав можливість для застосування нових технологій впливу на громадську думку. Йдеться про раптовий приріст виборців. Зокрема, у Слобідсько-Кульчіївецькій громаді спостерігачі зафіксували зростання на рівні 2,5%. Ба більше, було виявлено, що за однією виборчою адресою фактично значилося 46 людей. Цікаво, що власник оселі про такий аномальний приріст ні сном, ні духом.

В поліції за цим фактом відкрили кримінальне провадження. Однак, як проводиться розслідування – не коментують, мовляв, таємниця. Водночас, з огляду на законодавство, особливо вдіяти в цій ситуації нічого не можливо.

Відзначився і Хмельницький. Тут в одному з розважальних центрів відбулася, на думку опорівців, безпрецендентна подія. Засідання однієї з політсил перетворилося на спробу ледь не державного перевороту.

Тим часом правоохоронці звітують, усі територіальні виборчі комісії під охороною, а кримінальні справи щодо порушення виборчого законодавства активно розслідують. Їх до речі в області поки що три.

" " " "