Беззахисні перед вогнем. У центрі Хмельницького люди живуть в небезпечному будинку.

806

Будівництво багатоповерхівок у Хмельницькому рухається неймовірними темпами. То тут, то там будинки з’являються, як гриби після дощу. Так і в центрі міста на Проскурівській виросла чергова висотка. Новий, гарний будинок з чудовим краєвидом. Та в дійсності, усі мешканці новобудови перебувають у потенційній небезпеці. Якщо там виникне пожежа є великі шанси на те, що вогнеборці просто не зможуть допомогти людям.

Ледь протискуючись через вузький проїзд у двір на Проскурівській, 51 заїжджають рятувальники. Розпочати гасіння пожежі та евакуацію людей вогнеборці вчасно не можуть, адже подвір’я настільки маленьке, що машині ніде розвернутись, ба більше – неможливо навіть розкласти висувну драбину. На щастя – пожежа умовна, а от небезпека для мешканців цього будинку цілком реальна.

За словами надзвичайників, під час будівництва цієї багатоповерхівки були порушені протипожежні норми. Тут відсутні задимлююча сходова клітка, система димовидалення, пожежна сигналізація та внутрішній протипожежний водогін. Фактично усі люди, які тут проживають абсолютно беззахисні перед вогнем. Тож, за ініціативи Хмельницького міського голови рятувальники провели відпрацювання умовної пожежі в будинку, щоб зрозуміти усі можливі варіанти ліквідації загоряння та порятунку людей.

Проблемну будівлю рятувальники обговорили із міськими чиновниками. Там кажуть, будинок дійсно небезпечний.

Надзвичайники кажуть, такі позапланові перевірки будуть проводити по всіх проблемних об’єктах міста. Разом з міським головою висунули пропозицію – на сайті міської ради публікувати інформацію про всі порушення та недотримання норм під час будівництва, щоб подоляни, купуючи квартиру, розуміли усі ризики, на які йдуть. В той же час представник громадської ради при МВС Руслан Дудзяк закликав не обмежуватись інформацією на міському сайті. Каже, про такі речі необхідно заявляти голосно.

Сам забудовник на зустріч із надзвичайниками та міською владою, хоч і був запрошений та не прийшов.  Заступник міського голови Андрій Бондаренко каже, питання стосовно будинку по Проскурівській, 51 є і до забудовників, і до ОСББ сусідніх будинків, які встановили паркани, тим самим ускладнили заїзд спецтехніки до двору. Наразі питання відкрите. У міській раді домовились створити робочу групу, яка вивчить всі нюанси справи і шукатиме можливість убезпечити життя мешканців багатоповерхівки.

У міській раді запевнили, така комісія буде виїжджати на проблемні об’єкти, робитиме пробні виклики пожежників, поліції та швидкої. За результатами перевірок будуть усувати проблеми та контролювати, аби людям завжди і вчасно могли надати допомогу.

" " " "