Більше 10 мільярдів гривень збитків втратять українські аграрії

1065

Більше 10 мільярдів гривень збитків втратять українські аграрії у разі введення в дію новацій податкового кодексу. Скандальна поправка під номером 180 була ухвалена в парламенті 7 грудня. Відповідно до документа скасовується бюджетне відшкодування податку на додану вартість для експортерів сої, соняшника та ріпаку. Депутати кажуть, голосування відбулося з порушенням регламенту, та, фактично, всліпу. Виробники олійних культур провели попереджувальні акції протесту з перекриття доріг у кількох областях України. Аби узгодити подальші дії зібралися на аграрне віче у столиці.

Поставити малих та середніх агровиробників на межу виживання аби догодити великим компаніям. Представники сільгосппідприємств, котрі займаються вирощування сої, ріпаку та соняшника б’ють на сполох. Згідно поправки №180 з 1 березня 2018 року аграрії втратять право на відшкодування державою ПДВ при експорті олійних культур.

Проект закону щодо забезпечення  збалансованості бюджетних надходжень у 2018 році був розроблений податковим комітетом Верховної ради. Скандальна 180 поправка не пройшла перше читання у парламенті, однак, без будь-яких попередніх консультацій, документ повернули депутатам на затвердження. Тож пункти котрі значно погіршують становище українських виробників були включені до проекту закону в останній момент, і прийняті фактично всліпу.

Аграрії називають внесені зміни до Податкового кодексу лобіюванням інтересів олігархів. Виробники збираються провести загальнонаціональний страйк. Адже у разі вступу в дію скандальних новацій вирощувати олійні культури в Україні буде нерентабельно, а збитки малого та середнього аграрного бізнесу можуть перевищити цифру в 10 мільярдів гривень.

В Україні вже відбулися попереджувальні акції протесту. Аграрії перекривали дороги на Хмельниччині, Черкащині та Рівненщині. Проти проголосованих змін до податкового законодавства виступили члени аграрного комітету Верховної ради. Наразі в парламенті запропонували альтернативу – відкласти введення в дію прийнятих змін до податкового кодексу. Однак підтримки цій ініціативі знайти не вдалося.

Сільгоспвиробники називають прийняті зміни до податкового законодавства звичайним грабунком українських селян. У профільному міністерстві заявляють – шукають компроміс.  А приводом до ухвалення поправки номер 180 став той факт, що державний бюджет просто не може впоратися з зобов’язаннями по поверненню ПДВ виробникам.

 

" " " "