Борги, крадіжки і втрати… З чим доводиться боротися хмельницьким комунальникам

1090

Борги, брак кадрів й енерговтрати… Хмельницьким комунальникам із початком опалювального сезону приходиться несолодко. Так  «Теплокомуненерго»  вже заборгувало понад сто мільйонів гривень за блакитне паливо НАК «Нафтогазу». Натоміть різницю тарифів для теплопостачальних підприємств уряд не відшкодовує. А встановити адекватну ціну на послуги місто не може цим займається НКРЕ КП. Якесь замкнуте коло… А тим часом кадрів для роботи у комунальному господарстві Хмельницького катастрофічно бракує.

Опалювальний сезон не встиг ще розпочатися, а «Теплокомуненерго»  вже заборгувало понад сто мільйонів гривень за блакитне паливо НАК «Нафтогазу». Є борг і у Південно-західних котелень. Натомість уряд не повернув місцевим теплопостачальним підприємствам понад сто двадцять чотири мільйони різниці у тарифах. Тобто платити за газ треба, а грошей взяти ніде.

Дивує заступника міського голови і політика монетизації субсидій, яку збирається втілювати у життя центральна влада.

А в багатоквартирних будинках інша проблема: ті, що сплачують усю вартість спожитих енергоносіїв, воліють заощаджувати, а ті, що користуються субсидіями від держави ані утепленням, ані економією не переймаються. І тим чи вистачить субсидій – так само. Тарифи на тепло у міськраді називають заниженими, але втрутитися не можуть – їх затверджує НКРЕ КП.

І це тоді, як у комунальних підприємствах міста заробітні платні плати надто низькі, аби втримувати на роботі спеціалістів. Нині  у сфері житлово-комунального господарства обласного центру майже три сотні вакансій.

 

" " " "