Бути успішним та конкурентоспроможним . Підсумки тижня .

1060

Бути успішним та конкурентоспроможним. Починаючи з 2001 року Уряд України плідно співпрацює з Урядом Федеративної Республіки Німеччина. Впродовж цього часу Хмельницька область приймає активну участь у розвитку партнерських стосунків. На теренах краю знаходиться понад 1800 промислових підприємств. Вони є потенційними партнерами для  закордонних компаній. Щоправда за сімнадцять років існування програми «Fit for Partnership with Germany» на стажуванні побувало лише 62 менеджери та керівники підприємств. Відтак, і цього року в рамках проекту у місті відбувся відбір найактивніших бізнесменів. А ті хто вже почав втілювати новинки на своїх підприємствах ділилися досвідом.

Сергій Федоченко – керівник підприємства, яке виготовляє картоні упаковки для продовольчих та непродовольчих товарів. Його підприємство функціонує вже майже 20 років. У 2007 році знайомі йому запропонували долучитися до програми перепідготовки управлінських кадрів Німеччина – України. Погодився одразу і зовсім не пожалкував про час, проведений за кордоном. І нині втілює побачене на власному виробництві.

Завдяки здобутому досвіду і свій бізнес почав вести за європейськими стандартами. Нині підприємство виготовляє і поширює продукцію власного виробництва на всю Україну та за близьке зарубіжжя. Постійно оновлюється обладнання, яке також завозять здебільшого із Німеччини.

Щоправда і недоліків у такій співпраці вистачає. Вторинну сировину для виготовлення продукції доводиться закуповувати закордоном. Натомість вже готову продукцію іноземці купувати поки не поспішають. На це впливає і низький авторитет держави, і відсутність вітчизняних філіалів у інших країнах.

Та все ж сподівання на розвиток і перспективу присутні. За понад 10 років існування партнерства між країнами програму стажування пройшли 62 працівника із різних підприємств області. Кожного року до Хмельниччини надходять чималі інвестиції на розвиток підприємств. Фактично 35 країн світу таки бачить потенціал у нашому бізнесі.

Цього року бажаючих потратити до проекту не бракувало. Підприємці із різних сфер діяльності Хмельницької області прийшли на зустріч  із представниками компанії  GIZ. Останні займаються економічним партнерством між Німеччиною  та Україною.

Вже сімнадцятий рік поспіль менеджерів та керівників підприємств навчають конкурентоспроможності. Кожного року до Німеччини в рамках проекту приїздить понад 100 підприємців зі всієї України.

Гідо Райнш –  керівник компанії GIZ – додає, для наших підприємців пропонують чотири тижні інтерактивних тренінгів за рахунок Уряду Федеративної Республіки Німеччини.  Це дозволяє підвищити свідомість підприємців, перейняти досвід ведення міжнародного бізнесу, навчитися вести перемовини, а, головне, здобути особисті контакти підприємців за кордоном, для подальшого імпорту та експорту.

Проект відритий для всіх видів економіки. Основні вимоги до кандидатів – вік від 25 до 45 років, вища освіта, знання англійської мови та зацікавленість у ділових зв’язках з підприємствами Німеччини. Вдалося вже побувати за кордоном у рамках програми Олександру Лисенку. За місяць вдалося налагодити ділові стосунки.

" " " "