Чи правильно чистять Буг і чи потрібно це ? Підсумки тижня .

828

Артснаряди, повалені дерева і кубла змій… У Хмельницькому  вперше почали чистити русло Південного Бугу. Роботи стартували від Цукрового заводу. Тепер підрядник  рухається у сторону дамби на Кам’янецькій. Нині розчистили трохи більш як кілометр – бульдозер працює поблизу Старокостянтинівського шосе. Вздовж головної артерії міста на кілька метрів повністю вирізали дерева. Мул дістають із дна і ним встеляють береги.

Каламутна вода і нестерпний сморід… З таких слів неодноразово починалися сюжети у наших новинах, коли йшлося про Південний Буг. Час від часу Хмельницька річка зацвітає. Водойму треба чистити – у цьому одноголосно переконані хмельничани.

І ось нарешті – довгожданний час настав.

Це, зрозуміло, на березі, у так званій зеленій зоні. Точніше кажучи, у чагарниках. У намулі ж, яку дістають ковшем бульдозера, заховані різні сюрпризи.

Роботи тривають півтора місяці. Не надто швидко, бо спочатку мусили повирізати «дикий ліс», який за десятиліття розрісся поблизу води. Його, до речі, облюбували гадюки, кубла яких тут знаходили, розповідає головний комунальник міста. І аж тоді почала працювати спецтехніка.

Це – наймасштабніше чищення річки, яке пам’ятають екологи. Кажуть, невеличку ділянку від мулу позбавляли, однак було це ще в минулому тисячолітті.

І чистили далеко не всю річку… За цей час вона добряче замулилася, а це, кажуть екологи – біда для водойми.

Крім природніх процесів,  ложку дьогтю, до екологічного стану Південного Бугу додають і забудови у прилеглій до водойми території. Вони висушують місцину, а з ними і джерельця, які своєю водою поповнюють потік річки.

Міський голова переконує – чистять річку для прогулянок містян, а не для будівництва багатоповерхівок чи особняків.

Ба більше, кажуть – тут можна зробити пікнікову зону.

На весь проект з міського бюджету виділили два мільйони сімсот тисяч гривень. Та вже бачать, що доведеться витратити понад три мільйони гривень. Та це вже наступного року – закінчити розчистку планують всередині 2019-го. Чекає на генеральне прибирання і ще одна річка обласного центру – Плоска.

Зараз її хоч чисть, хоч не чисть, а через кілька дощів вона знову заросте очеретом й покриється жабуринням. Варіанти є, та вони – нереалістичні – надто дорогі.

Хіба допоможе державний бюджет.

" " " "