Чорнобиль 2020: хмельницькі рятувальники повернулись із зони відчуження

1503

Чорнобиль 2020: хмельницькі рятувальники повернулись із зони відчуження. 5 травня від обласного управління ДСНС на ліквідацію пожежі туди направили 350 чоловік. Наразі всі рятувальники вдома – живі та здорові. Останній зведений загін повернувся іще 30 квітня. Ексклюзивно для нашого телеканалу пожежні розповіли про масштаби трагедії, поставлені завдання та власний побут у зоні відчуження.

Підйом о 6 ранку і 12-годинний робочий день. Попри напружений робочий графік, умовами перебування у зоні відчуження рятувальники задоволені.

Роботи в Чорнобильській зоні не бракувало. Хмельницькі рятувальники гасили пожежі у Дитятківському лісництві, що біля в’їзду у зону відчуження. Поруч – населені пункти, тому найперше завдання для наших – не допустити перекидання вогню на людські обійстя. Зізнаються, виконати його було нелегко – корективи вносила сама природа.

Попри складнощі, приборкати вогонь рятувальникам таки вдалося. Зізнаються, таких масштабів пожежі самим гасити іще не доводилося. Дитятківське лісництво – одне із семи, розташованих в зоні відчуження. І лише його площа – понад 4000 гектарів. Рятувальники зізнаються, не скрізь було безпечно. Не втрапити у зону підвищеної радіації допомагали дозиметри та продумана тактика операції із гасіння пожежі.

Керівництво ДСНС запевняє, жоден з підлеглих понаднормової дози опромінення не отримав. Перевіряли окремо кожного – кількома способами. Одразу після приїзду весь особовий склад спорядили спеціальними накопичувачами.

Проходили рятувальники й тестування на спеціальному приладі «Січ». Це сканування всього організму – кожного органу, на радіаційне забруднення. Понаднормових показників виявлено не було. Роботою хмельницької групи керівництво залишилось задоволеним. Двох наших героїв – Олексія Стрихара та Віталія Августінова в результаті нагородили орденами за мужність 3 ступеня. Чоловіки зізнаються, відзнака для них важлива, хоча найважливішим результатом своєї роботи вважають саме участь у ліквідації пожежі. Додають, те, що побачили у Чорнобилі й досі не виходить із голови.

" " " "