Чи буде Хмельниччина в теплі?

767

БіоОпалення в Кам’янець-Подільському, борги в Шепетівці, а Хмельницький з найнижчими тарифами. За два тижні в Україні стартує новий опалювальний сезон. Ми розпитали очільників найбільший міст області про готовність до холодів. Усі в один голос запевнили, що можуть хоч би й зараз увімкнути батареї. Однак, нюанси все ж є!

За дорого і не факт. Найтривожніша ситуація вже традиційно в Шепетівці. Щонайменше 5-років поспіль там борються за теплі батареї. Цьогорічний сезон не виняток. Однак, надія є. Три тижні тому мерія відстояла у суді міські тепломережі. Тепер приватні тиловики мають передати майно на баланс міста і забратися геть. Проте, найбільша проблема це те, що попередні господарі протягом літа відрізали від мережі пів сотні будинків, і встигли за роки бездіяльності накопичити майже 79 мільйонів боргів. Це третина від міського бюджету. До слова, вартість гігакалорії в Шепетівці понад 2 тисячі гривень. Це найдорожче в області.

Унікально, однак не найдешевше. В Кам’янець-Подільському чекають на запуск ексклюзивної БІО теплоелектростанції. Вона єдина в Україні, третя в Європі і п’ята у світі. Палитимуть качанами кукурудзи, щепою та соломою. Економічний ефект – зменшення споживання природного газу на 65%.  Об’єкт збудували за гроші світового банку ще торік. Нині ж вперше запустять його на обігрів міста. Утім,  тарифи на тепло у Кам’янці не найдешевші – 1590 гривень за гігакалорію.

Дешево, однак збитково. У Хмельницькому тепло готові подати хоч зараз. Мережу підлатали, номінації на газ отримали, нові когенераційні установки збудували. Тариф в обласному центрі найнижчий в Україні – 1,480 гривень. Утім, аби утримувати низьку ціну міська влада дотує теплопостачальні компанії. Кажуть, працювали б у плюсі вже давно, якби Уряд виконував свої зобов’язання.

Згідно графіку тепло в Україні мають подати не пізніше ніж 15 жовтня. Утім, якщо середньодобова температура знизиться до 8 градусів  – батареї увімкнуть раніше, принаймні в Хмельницькому і Кам’янець-Подільському гарантовано. Головне, аби громадяни вчасно сплачували за комуналку.

" " " "