Чи раді були в Раді – Підсумки першого парламентського тижня в новому році

553

Референдум, ліквідація податкової поліції, мітинг підприємців, іпотека під 7%, другий провал Вітренка і не тільки – перший робочий тиждень парламенту в новому році видався яскравий на події.

Другий провал Вітренка і повернення референдуму,  бюро з боротьбиіз економічними злочинами і 7% під іпотеку, мітинг SAVEФопу і швидкі вакцини, а ще – «зелене світло» іноземному бізнесу. Перший парламентський тиждень в новому 2021 році видався насичений на події.

У перший сесійний день парламентарі  фактично повернули українцям право на народовладдя. За законопроєкт №3612 про всеукраїнський референдум проголосували 255 народних депутатів.  Цим фактично забезпечивши громадянам дію 5-ї статті Конституції  України. У ній йдеться, що «Носієм суверенітету і єдиним джерелом влади в Україні є народ». Віце-спікер парламенту Руслан Стефанчук зазначив, що це лише перший крок до забезпечення повного народовладдя. Наступним стане подання законопроєкту про місцевий референдум. Водночас, політик заявив, що перший плебісцит в Україні може відбутися вже цього року.

Якщо рефендум підтримали, то скасування закону про «інвестнянь»  – провалили. Нагадаємо, закон гарантує іноземним компаніям ряд пільг, як то звільнення від податків та державного мита на обладнання аж на 15 років. Натомість, є дискримінаційним до українського бізнесу. Власне, таку думку в себе на сторінці в ФБ висловив народний депутат Сергій Лабазюк.

Тим часом в Уряді пішли на зустріч молодим родинам і запустили програму доступного іпотечного кредитування під 7%. Відповідну постанову Уряд прийняв в середу. Передбачається,  що Фонд розвитку підприємництва буде компенсувати відсоткову ставку до рівня 7 відсотків річних за іпотечними кредитамиаби здешевити вартість. В іпотеку можна буде придбати лише житло, побудоване після 2015 року, максимальний термін погашення – 20 років. Утім, спершу зробити перший мінімальний внесок на рівні 15% вартості житла.

Тим часом у парламенті народні обранці зробили перший крок аби прискорити процес вакцинації українців від ковід-19. Законопроєкт №4613 проголосували в першому читанні 318 народних обранців. В документі пропонується прискорити термін реєстрації лікарських засобів, зокремаі COVID вакцин. Голова комітету здоров’я нації Михайло Радуцький пояснив в себе у ФБ, що екстрена реєстрація відбуватиметься за таких умов: наявні дані про успішне проведення доклінічних випробувань; клінічні дослідження проводились з дозволу відповідних компетентних органів США, Великої Британії, Швейцарської Конфедерації, Японії, Австралії, Канади, Китаю, Ізраїлю, Індії, Мексики, Бразилії або Європейського Союзу; – відома потенційна користь лікарського засобу і не існує адекватної, схваленої та доступної альтернативи.

Якщо вакцинам дали добро, то Юрій Вітренко отримав «гарбуза» від парламенту. Причому вже вдруге. Спершу за його кандидатуру на посаду першого віце-прем’єра-міністра енергетики проголосувало лише 186 нардепів. Нині  ж – 204.  Нагадаємо, політик прийшов в Уряд торік наприкінці грудня із приставкою в.о. Утім, утвердитися так і не вдалося. «Vesti.ua» поспілкувалися із непризначеним віце-прем’єром одразу після голосування.

Тим часом у столиці на Майдані Незалежності, під Конституційним судом, біля Представництва ЄС і Посольства США активісти руху “Save ФОП”. Підприємці  вчергове вимагали справедливих податків і остаточне скасування РРО.

Разом із тим щодо чергового мітингу підприємців висловився Данило Гетманцев, голова профільного комітету Верховної ради. Політик зазначив, що йому теж не подобається РРО, однак іншого виходу для України немає.

І на останок напруженого парламентського тижня нардепи ліквідували податкову поліцію, натомість, створили Бюро економічної безпеки. За ухвалення відповідного рішення проголосували 242  народних обранця.

" " " "