Чиновник назвав вартість гектара землі в Україні : дешевше не правлять ніде

Українські чорноземи виявились дешевшими навіть за ґрунти Південно-Африканської республіки

10434

Заступник міністра розвитку економіки, торгівлі та сільського господарства Тарас Висоцький озвучив, скільки вартує  гектар української землі.  За версією Мінекономіки ціна одного гектара українських земель коливається в межах від 990 до 2111 доларів.

Втім, за прогнозами того ж міністерства, коли справа дійде до продажу землі, то її вартість має бути, принаймні, удвічі вищою.

“Мінімальна вартість гектара має бути  28 000 гривень. Але за нашими підрахунками, судячи з капіталізації оренди, у середньому стартова вартість буде 50-60 тисяч гривень”, – напророкував чиновник.

Та навіть така сума фактично не перевищуватиме двох тисяч доларів, і, як з’ясувалося, вона значно нижча за ту ціну, що правлять за один гектар землі в інших країнах Європи і світу.

Зокрема, видання “Зерно” наводить ціни за гектар землі у різних країнах. Найдорожча земля у Швейцарії. Вона коштує 70 тисяч доларів за гектар. Недешева вона також у Нідердандах, де за гектар хочуть 63,7 тисячі доларів. Та й в Австрії правлять недешево – по 42 тисячі доларів за гектар.

Читайте також: У Сатанові за оренду дорогої землі досі платять за цінами п’ятнадцятирічної давності

До нас найближче за ціною строїть Вірменія – по 2,8 тисячі доларів. Та ще в ПАР (Південно-Африканській республіці) тамтешня скупа земля коштує по 2,9 тисячі доларів за гектар. Та навіть у них ціна на землю вища, ніж можновладці визначили за наші чорноземи. І в обох цих країнах ринок землі закритий для іноземців.

" " " "