Ціни на контролі: від сьогодні в Україні відстежуватимуть ціни на продукти харчування та протиепідеміологічні засоби

961

Від сьогодні в Україні відстежуватимуть ціни на продукти харчування та протиепідеміологічні засоби. 18 травня набула чинності відповідна постанова Кабміну. Моніторитимуть здорожчання гречки, яєць, молока, хліба, масла, цукру, макаронів і курятини, а також, карантинних аптечних товарів – масок, антисептиків, парацетамолу тощо. Чіткого механізму – як саме діятиме новоприйнятий документ – наразі іще немає. Тож наразі ціни скоріше беруть під спостереження, розраховуючи хіба що на добросовісність самих продавців.

Ціни контролюватимуть. На другий місяць карантину в Україні нарешті анонсували початок загальнодержавної кампанії з регулювання цін. Під пильним наглядом наразі – базові продукти харчування, засоби індивідуального захисту та деякі ліки. Хмельничани певні, це – правильно, адже старт карантину показав справжні обличчя українських торговців.

Пані Галина давно на пенсії. Зізнається, самій пощастило. Бо заробила більше, аніж мінімалку у дві тисячі. На необхідні речі самій, каже, стало, а от сусідці довелося допомагати.

Саме тому, певна жінка, державний контроль за цінами – це необхідність. Додає, приборкати апетити торговців варто було б і раніше. Хоча, як кажуть, краще пізно аніж ніколи. Її підтримують і хмельничани.

Що саме робитиме влада, аби ціни тримались на відповідному рівні, наразі цілком і повністю незрозуміло. Адже постанова стосується скоріше не контролю за цінами, а спостереження за їхнім зростанням. Наразі підприємців запрошують зареєструвати вартість визначених товарів онлайн. Зробити це можна в додатку «Дія» на сайті «Держпродспоживслужби». Еталонна ціна сьогоднішня. Піднімати її буде можна, щоправда, лише після попередження споживачів.

Контроль за цінами розпочинатиметься у випадку, якщо не співпало. До прикладу, на сайті молоко по 25-ть, а в магазині по 25,30. Його потрібно купити, зберегти чек і з ним вже звертатись із скаргою до Держпродспоживслужби.

Відповідальність за такі дії для підприємців –штраф. Від понад три до ледь більше як п’ять тисяч гривень. Утім вона наступатиме лише у випадку, якщо відомості про ціни є у реєстрі. До слова, відповідальності за відмову внесення даних до «Дії» постановою не передбачено. Фахівці кажуть, ймовірно її доопрацюють. Адже добровільно підприємці не поспішають, так би мовити, відкривати карти. Наразі в реєстрі від Хмельниччини – жодної інформації.

" " " "