Держава більше не регулюватиме ціни на продукти

1173

Держава більше не регулюватиме ціни на продукти. Таке рішення уряду має на меті зниження адміністративного тиску на бізнес, усунення надмірного втручання держави в економічні процеси, розвиток конкуренції та дерегулювання у сфері ціноутворення. Воно спростить процедуру ціноутворення залежно від коливань на ринку.

З 1 липня 2017 року скасовується державне регулювання цін на продовольчі товари та послуги на ринках. Відповідну Постанову прийняв Кабінет Міністрів України. Ще з 1 жовтня уряд запустив пілотний проект з відміни цінового регулювання на харчові продукти. Впродовж  3-х місяців вивчалась динаміка цін. Виявилось, що ціни на продукти, які штучно регулюються, ростуть в середньому на 20% швидше, ніж ціни на решту продуктів.

Таким чином суб’єкти господарювання формуватимуть ціни у режимі вільного ціноутворення, в залежності від попиту та пропозицій на споживчому ринку. Тобто кожний виробник сам визначатиме ціну на свій товар. Раніше держава мала право втрутитись, якщо різко зростали ціни, наприклад, на соціальні продукти – хліб, молоко чи яйця. Відтепер все на совісті виробників. В уряді переконані – це нововведення дасть бізнесу більше можливостей розвиватись.

 З 1 липня держава не регулюватиме ціни на такі продукти, як борошно, хліб, макаронні вироби, крупи, цукор, яловичину, свинину й м’ясо птиці, варені ковбасні вироби, молоко, сир, сметану, масло вершкове, соняшникову олію та курячі яйця. Експерти стверджують, що за час пробної відміни регуляції цін, чимало продуктів на українських ринках значно здорожчали. До прикладу вартість свинини та яловичини зросла на 15 гривень, овочі взагалі у вартості зросли чи не втричі. На Хмельниччині ж ситуація зовсім інша, переконують в обласній адміністрації.

 Такі заходи, кажуть в адміністрації, дають відчутні результати і подолянам можуть купити продукти за цінами виробника, без магазинних накруток.

 

" " " "