Дискримінаційна реклама – як з нею боротися? Підсумки тижня .

2005

Місце жінки – на кухні. Принаймні, це пропагує переважна більшість рекламних роликів. Боротися з дискримінаційними моментами маркетингу в Україні взялися ще у 2011 році. Саме тоді були прийняті стандарти недискримінаційної реклами. За шість років їх дії пропорційно росте і число порушень і кількість штрафів.  Про механізми впливу на подібні явища  цього тижня говорили у Хмельницькому.

Нові шляхи збуту, нова продукція  та новітні підходи для її рекламування. Сучасне суспільство хоче бачити якісний та впізнаваний товар. Вже 12 років поспіль у Хмельницькому збираються маркетологи, юристи, економісти та фахівці провідних вишів країни. Мета такого заходу – обговорити  тенденції  маркетингу  та  співпрацю з виробниками продукції.

Сьогодні  не всі виробники зацікавлені у правильній рекламі свого товару. Тож такі заходи мають ще й практичну складову, бо сучасні технології  дозволять стимулювати створення конкурентноздатної продукції.

Недобросовісні виробники часто свідомо вводять споживачів в оману. Юристи та маркетологи намагаються боротися з такими явищами, хоча сучасний ринок перенасичений порушеннями.

Окремим порушенням  прав  людини є сексизм у рекламі. Борди та відеоролики з оголеними тілами заполонили  вітчизняні  телеекрани . Пропагуючи сексуальну  дискримінацію не лише  жінок, а й чоловіків, рекламодавці захоплюють увагу потенційних споживачів продукції. Боротися з такими явищами в Україні почали у 2011 році , з появою стандартів недискримінаційної реклами. Відтоді  на випадки звернень  громадян з’явилися дієві механізми реагування.  Цьогоріч  було зроблено більше десятка експертних висновків для рекламодавців.

Вже традиційно у Хмельницькому проводиться тренінг для маркетологів задля визначення критеріїв дискримінаційної реклами.

Більше сорока учасників за круглим столом  обговорили способи попередження проявів дискримінаційної реклами, адже часто боротьба з недобросовісними маркетологами  лише на користь останнім.

На відвертий сексизм у рекламі  у сучасному суспільстві бурхливо реагує молодь, тому що кожен ролик чи плакат несе і соціальну складову.

Хмельницький став сьомим містом в Україні, де відбувся подібний захід. Адже обмін досвідом місцевої влади та експертів  покращує ефективність боротьби з дискримінаційною рекламою.

Кожен, хто побачив дискримінаційну рекламу, може подати на виробника продукції скаргу. Для цього варто звернутися до Міністерства соціальної політики електронним чи звичайним листом.

 

 

" " " "