ДТП, вибух і пожежа – рятувальники області навчалися приборкувати одразу три надзвичайних події.

619

Наче голлівудський блокбастер. У Богданівцях, це Хмельницький район, рятувальники, поліцейські і медики навчалися ліквідовувати потрійну надзвичайну ситуацію. Головна мета – не лише відшліфувати навички, а й справити враження на глядачів. Вони, до слова, добровольці з пожежних дружин ОТГ. В рамках реформи децентралізації саме на ці формування покладені функції первинної охорони від надзвичайних небезпек. Однак, перед боєм бійців потрібно ще навчити не розгубитися і правильно діяти.  Тож спершу була теорія, а вже потім професійні рятувальники показали на практиці, як буває гаряче в реальних умовах.

Тривожні сирени від ранку лунають  у Богданівцях.  Легенда навчальної надзвичайної ситуації наче голлівудський блокбастер.

Обережно і оперативно постраждалого водія виносять з палаючої автівки на ношах і передають медикам. Пацієнт у важкому стані.  (00564, 00565)

Не встигли ліквідувати ДТП, як на хлібоприймальні виявили підозрілий предмет. У бій вступають копи-кінологи.

Після чотирилапих професіоналів за справу беруться піротехніки.

І щойно минула небезпека вибуху, як за кілька метрів запалав один з цехів хлібоприймальні.

На даху і в середині люди. Є травмовані.

За лічені хвилини рятувальники приборкують вогонь. Одне слово,  у фіналі потрійної загрози – «хеппі єнд», публіка вражена. Головний консультант навчання – польський генерал. Власне польська модель системи охорони від надзвичайних ситуацій є для України орієнтиром в умовах децентралізації. Не відмінною умовою вдалого функціонування ОТГ є безпека громадян. Первинна ланка тут за мережею добровольчих пожежних дружин, що мають бути у кожному населеному пункті. Іноземні партнери кажуть, готові активно нам у цьому процесі сприяти.

Власне, на Хмельниччині вже є такі громади, що перейняли досвід польських партнерів. До слова, в Лісогринівецькій ОТГ щонайменше три роки успішно функціонує одна з найкращих місцевих пожежних охорон України, а Дунаєвецька міська громада два роки тому  створила цілу мережу з 39-ти добровольчих пожежних дружин. Тим часом рятувальники ДСНС кажуть, їхнє завдання навчити новачків рятувальної справи і стимулювати органи місцевого самоврядування до створення  подібної безпекової мережі в усій країні.

Ідеальним результатом  перехрестя реформ є триступеневий рівень захисту населення, де спершу на поміч приходять добровольці, далі долучаються муніципальні рятувальники і лише тоді у бій вступають державні професійні надзвичайники. Утім,  основним завданням усіх учасників процесу є те, щоб подібні потрійні надзвичайні ситуації залишалися лише легендами для навчань, а не реаліями.

 

" " " "