Дистанційна робота – реалії часу

1078

Віддалена робота. Через карантин на ринку праці виник попит на новий вид діяльності – дистанційної праці. Однак, як законодавство, так і самі роботодавці не були готові до врегулювання таких відносин. Після 7 місяців карантинних обмежень Верховна Рада таки взялась за це питання – результатом став розгляд законопроєкту за номером 4051.

3 роки тому хмельничанка Аня вперше спробувала працювати на відстані від офісу. Тож ще до карантину відчула усі переваги та недоліки такої праці. Наявність ноутбука та підключення до мережі – те, що необхідно дівчині, щоб не навідуючись в офіс, виконувати свої обов’язки.

Саме щоб врегулювати законодавчо роботу поза межами офісу, у Верховній раді зареєстрували законопроект № 4051. Адже ще навесні пандемія розкрила один факт — законно пережити карантин в рамках теперішнього трудового законодавства працедавці не зможуть. У тексті документу розмежували два поняття – дистанційна та надомна робота. При цьому дозволяється змішаний графік, а от за безпеку поза офісом має відповідати сам працівник. У федерації профспілок вважають – поряд із перевагами, такий законопроєкт несе і ризики.

Серед галузей, яким довелося адаптуватись до вимог карантину та запровадити дистанційну роботу – і атомна  енергетика. Організаційно-розпорядчі документи  Хмельницької АЕС, що прийняті були ще навесні, зарегламентували таку працю окремих категорій персоналу. Це  економісти, працівники з документообігу, програмісти.

На виробництві ХАЕС запровадили жорсткі санітарні заходи. А робітникам, які працюють дистанційно – зберегли увесь соціальний пакет.

Попит на дистанційну роботу з часом зросте, прогнозують роботодавці. Поки ж яким буде кінцевий варіант законопроєту № 4051 – невідомо. 3 листопада у Веховній Раді він проголосований у першому читанні.

" " " "