Газова криза: нардеп пояснив, чому газ різко підскочив в ціні

555
Однією з причин стрімкого зростання цін на газ у Європі є температурні коливання, запуск «Північного потоку-2» неефективне планування та відновлення світової економіки після пандемії. Про це в ефірі хмельницького телеканалу «TV7+» народний депутат України, член депутатської групи «Партія «За майбутнє» Сергій Лабазюк.
За переконанням парламентаря, холодна зима та аномальне літо «зробили» свою роботу! Через потребу у використанні енергетики багаторічні запаси газу просто вичерпалися. Всі ці неплановані фактори і призвели до дефіциту блакитного палива в Європі.
На додачу Росія напередодні запуску «Північного потоку-2» почала маніпулювати цінами в Європі. Адже очевидно, на меті – оминути сертифікацію газопроводу за європейськими стандартами та в найшвидші терміни запустити трубопровід.
Не варто відкидати ще один вагомий фактор – відновлення економіки в Китаї після пандемії, зазначає Лабазюк. Залежна від енергоносіїв країна закуповує і вугілля, і скраплений газ. Тим самим створюючи на світовому ринку попит.
«Температурні коливання, запуск «Північного потоку-2», неефективне планування та відновлення світової економіки після пандемії як раз і привели до тієї ситуації, яка зараз відбувається. Ціна на газ в Європі маніпулятивно «перегріта»! На мою думку та думку багатьох експертів, на жаль, вона тільки зростатиме. Важко оцінити, наскільки. Як мінімум до запуску «Північного потоку-2» ціна має ризик підвищуватися», – спрогнозував нардеп.
Газ і енергоресурси є вагомими факторами ціноутворення на продукти харчування. На жаль, нашвидкуруч підготуватися до різких світових коливань цін на блакитне паливо неможливо.
На переконання Лабазюка, Україні необхідно рухатися у напрямку енергозбереження за рахунок нових сучасних технологій та альтеративних джерел енергетики, залучаючи інвестиції – причому не тільки зовнішні фінансові ресурси, але і внутрішні.
" " " "