Глава НБУ подав у відставку: опозиційні політики радять громадянам терміново скуповувати валюту

Яків Смолій пояснив свою заяву політичним тиском

1411

Новина про відставку головного банкіра держави Якова Смолія вчора сколихнула всю Україну. Кажуть, приводом для відставки став конфлікт  між Смолієм і президентом, який спалахнув на засіданні Нацради реформ, що відбулося 30 червня.

У той же день Рада НБУ не захотіла розглядати питання щодо продовження повноважень заступника глави Нацбанку Олега Чурія, який очолює в банку валютний блок. Причому цю відмову нічим не мотивували. Усе це може свідчити, що чинна влада готує заміну главі Нацбанку, а заодно й куратору валютного блоку.

Із цього приводу є немало припущень. Провладні експерти пишуть, що Смолій – прекрасний кризовий менеджер. Але зараз треба переходити вже до розвитку держави, і Смолій виявився не готовим до цього. Що мається на  увазі під такими завуальованими фразами – невідомо.

Опозиційні політики, у свою  чергу,  вже назвали цю звістку “дуже поганою новиною” і зчинили галас, що після відставки Смолія гривня піде у вільне падіння.

“Гривне хана. Печатать её будут, как фантики. Доллары можно выкупать. Евро можно выкупать. Тенге и тугрики тоже можно выкупать”, -написав у своєму Facebook екс-нардеп Борислав Береза.

Багато експертів також вважають, що влада хоче запустити механізм інфляції та емісії гривні, щоби заповнити таким чином  дірки в бюджеті. Відтак може початися неконтрольована інфляція, в якій “виживуть” лише ті, хто матиме солідний запас валюти.

Проте деякі політологи вваажють, що Яків Смолій просто набиває собі ціну у такий спосіб. Адже в парламенті не знайдеться голосів для його відставки.

" " " "