Хмельничани з острахом чекають на майбутній опалювальний сезон . Підсумки тижня .

1203

Жителі приватних будинків запасаються дровами, а жителі багатоповерхівок сподіваються на субсидію  – хмельничани з острахом чекають на майбутній опалювальний сезон. Оптимізму не додають і прогнози щодо зростання ціни на блакитне паливо. А ще Мінсоцполітики підготувало зміни щодо порядку призначення державної допомоги. Щоправда які? – поки що таємниця. Тим часом головний комунальник області запевняє – тепло подадуть вчасно: як тільки середньодобова температура знизиться до +8. Хіба що для жителів Шепетівки прогноз не такий втішний.  Там і досі не дійшли згоди.

Пенсіонерка Ольга Миколаївна до майбутнього опалювального сезону підготувалася ґрунтовно. Замінила котел і батареї. Каже, економія подвійна. Торік за обігрів приватного будинку в 52 «квадрати» жінці нараховували близько 4-х тисяч гривень. Вижити допомогла субсидія. Нині ділиться, додався новий член сім’ї – зять. Тож державна допомога опинилася під загрозою.

Розцінки на газ визначає Уряд. Протягом літа та осені  у ЗМІ з’являлися повідомлення про зростання блакитного палива для населення до 12 гривень за куб. Українцям пояснювали, таку вимогу висунув Міжнародний валютний фонд. Інакше держава не отримає чергового трашну.

Траншу від МВФ ми поки що не отримали, а от ціна на  газ, скоріш за все, зросте, пояснюють чиновники Хмельницької ОДА. Це лише питання часу.

Водночас посадовець заспокоює, батареї в області увімкнуть вчасно. Однак не усюди – тепло в  Шепетівці знову під загрозою.

А поки посадовці вирішують долю майбутнього опалювального сезону  громадяни запасаються дровами і розраховують на власні сили.

У списку на виліт не лише заробітчани, а й безробітні. Особливо ті, що не стоять на обліку у службі зайнятості. Загалом ж близько 20% хмельницьких родин можуть розраховувати на державну допомогу цієї зими.

Щотижня до соцзахисту надходить близько 10 тисяч заяв від нових претендентів на державну допомогу. Однак, чи увійдуть вони у список «щасливчиків» не відомо. Бо у Мінсоцполітики збираються змінити порядок призначення субсидій. Як саме – поки що теж не відомо. Анонсовано карти розкриють у понеділок під час Всеукраїнського селектора.

Тож «листи щастя» щодо отримання державної допомоги надійдуть не скоро і не усім.

 

 

 

 

 

 

" " " "