Хмельниччина на межі катастрофи: чим загрожує видобуток піску в районі АЕС ?

5475

У місті Нетішин Хмельницької області назріває скандал. Там місцеві жителі виступили проти розробки кар’єру «Стариця-2. Західна ділянка», який збираються відкрити неподалік від Хмельницької АЕС. Вони впевнені, що видобуток піску в цьому районі може призвести до екологічної катастрофи.

Місцем під черговий кар’єр вибрали ділянку площею 20 га поблизу Нетішина, в кілометрі від його південно-західної околиці. Верхній шар родючого ґрунту вже зняли. Тепер керівництво Хмельницької АЕС, яка належить приватникам ВАТ «УБ ХАЕС», готове взятися за видобуток піску.

Займатися подібними справами керівництву атомної станції вже не в новинку. Кілька кар’єрів навколо Нетішина до цього вже обробляли в ВАТ «УБ ХАЕС». За словами місцевих жителів, через видобуток піску у багатьох спорожніли колодязі, так як впав рівень ґрунтових вод.

А кар’єр, який почали розробляти, до всього іншого знаходиться поряд з водосховищем, що не може не насторожувати жителів Нетішина. Вони побоюються, що видобуток піску в новому кар’єрі загрожує не тільки залишити все містечко без води. Більш того, це може спровокувати прорив в районі водосховища. У гіршому випадку вода хлине на АЕС, що майже напевно призведе до екологічної та техногенної катастроф.

Хто дозволив?

Першими забили на сполох мешканці Нетішина, дізнавшись, що цієї весни на сесії міської ради Голова правління ВАТ «УБ ХАЕС» презентував інвестиційний план розробки кар’єру. Перед цим в березні 2014 року той же «УБ ХАЕС» проводив громадські слухання з питання видобутку піску. Здавалося б, які можуть бути питання? Думку місцевих жителів ніби як спитали, до того ж навіть опублікували результати в районній газеті «Трудівник Полісся» Славутського району.

Але жителі Нетішина стверджують, що громадські слухання відбулися за межами їх міста, а громадськість туди і зовсім не запрошували. Пізніше з’ясувалося, що представники ВАТ «УБ ХАЕС» організували процедуру таємно в декількох кілометрах від Нетішина, порушивши законодавство. Судячи з усього, жителів містечка не хотіли розповідати про їхні наміри створити кар’єр, так як ті однозначно виступили б проти.

Заповзятливі ділки даремно не прислухалися до думки городян. Ті в свою чергу кажуть, що розробка кар’єру доставить чимало проблем, і це не враховуючи перебоїв з водою. Так, якщо по тамтешніх дорогах проїдуться вантажівки, під зав’язку набиті піском, від них просто нічого не залишиться. Правда, керівництво АЕС запевняє, що пісок будуть перевозити тільки залізницею. Але це мало схоже на правду, так як більшу частину жд-шляхів давно розпиляли на металобрухт.

Дороги ж уже почали руйнуватися. За словами все тих же місцевих жителів, 10 років пісок в районі їх міста нелегально видобувають навіть в тих кар’єрах, які офіційно вважаються закритими. Кілька разів туди приїжджали співробітники прокуратури, яких запрошували перевірити законність цих робіт. Але якимось чарівним чином добувачі піску виходили сухими з води і продовжували роботи.

Хто збирається копати ?

ТОВ «УБ ХАЕС» була створена в 1978 році для будівництва АЕС і супутніх об’єктів інфраструктури. Але вже в 1994 році підприємство стало акціонерним, а в його статутний фонд увійшло все майно, яким володіла ХАЕС, виключаючи житлові будинки, дитячі садки.

Але як то кажуть, не будівництвом єдині. У квітні 1999 року Хмельницька обласна рада погодила гірничий відвід на розробку родовища будівельних пісків «Стариця-2» для ВАТ «УБ ХАЕС». Через місяць в тому ж 1999 року обласні депутати погоджують товариству тимчасове користування земельною ділянкою 15 га строком на 16 років. Наприкінці вересня на підставі цього рішення Нетішинський міська рада укладає відповідний договір з ВАТ «УБ ХАЕС».

Амбіційний план з видобутку піску назвали «ЕкоБуд». Його розділили між двома інвесторами ВАТ «УБ ХАЕС» і ТОВ «Мітра». У Нетішині зареєстрована ФІРМА «МІТРА».

Ми вирішили детально вивчити всіх тих, хто має відношення до двох підприємств, які найближчим часом планують добувати пісок поблизу Хмельницької атомної електростанції. Тому почнемо з партнера з корінням в Київській області – УТОВ ФІРМА «МІТРА». Серед її засновників є нетішенець Олександр Мельник. На сайті НАЗК знаходимо декларацію Олександра Мельника, зареєстрований в одній квартирі з директором і засновником УТОВ ФІРМА «МІТРА». Олександр Олександрович Мельник працює заступником начальника СНРіПЕ – начальник ВУНіР СНРіПЕ. Крім того, в 2015 році балотувався до Хмельницької обласної ради у 2015 році від нині правлячої партії «За конкретні справи»

Також знаходимо там ще одну мешканку міста Нетішин Оксану Люльчук. Жінка є дружиною майстра ЕЦ ВП ХАЕС ДП “НАЕК” Енергоатом “. Ще цікавим фактом є те, що жінка з таким ім’ям з 1992 по 2001 рік була засновницею ТОВ «Колумбія» в Москві.

Для законного використання землі ВАТ «УБ ХАЕС» залишилося отримати чи не єдиний документ – погодження від Нетішинського міської ради. Втім, навіть якщо депутати не захочуть брати на себе відповідальність і відмовлять, керівництво АЕС напевно зможе скористатися лазівками в законодавстві. Або в обхід закону добувати пісок, незважаючи на протести місцевих жителів і без документів про громадські слухання, як і було всі ці роки. Тепер вся надія на правоохоронців і міську владу, які можуть врятувати від катастрофи Нетішин, якщо перестануть закривати очі на те, що відбувається.

 

" " " "