Хмельницький – на першому місці в Україні за темпами забезпечення житлом атовців. Підсумки тижня .

1648

Квартири та земля – влада обласного центру продовжує виконувати зобов’язання держави із забезпечення атовців. В місті на сьогодні діє безліч програм, спрямованих на підтримку учасників російсько-української війни – їм допомагають фінансово, навчають за піввартості у вишах, забезпечують землею та житлом. До речі, за останнім пунктом Хмельницький – найактивніший в Україні. Адже в місті на сьогодні діє аж 2 програми виділення квартир атовцям. І це – не межа. Адже у 2019-му планують розпочати реалізовувати і третю. Також на рік наступний на ветеранів АТО чекає іще один приємний сюрприз.

Хмельницький – на першому місці в Україні за темпами забезпечення житлом атовців. Наразі в обласному центрі діє аж дві власні програми. Відповідно до першої учасникам російсько-української війни вручають ключі від квартир, які місто отримує від забудовників – в рахунок пайової участі за будівництво. Друга фінансується з бюджету міста – за рахунок виділених коштів атовцям компенсують вартість житла.

На черзі – третя програма, реалізацію якої планують на рік наступний – 50 на 50.

В проекті бюджету на 2019-ий на дану програму заклали понад мільйон із бюджету. Міський голова каже, якщо вона буде користуватись попитом – суму збільшать.

На сьогодні в обласному центрі квартири отримало понад 90 атовців. Придбання більше половини квадратних метрів фінансувало місто. На жаль, власними силами – без державної допомоги закрити житлове питання військовослужбовців місто не може. Адже наразі на черзі – близько півтисячі учасників бойових дій.

На жаль, у центрі не надто активно турбуються про атовців. Та ж сама програма 50 на 50 давно існує на загальнодержавному рівні. Влада Хмельницького аж ніяк не вигадувала велосипед – просто продублювала її і заклала в бюджеті кошти.

На 2019-ий міська влада атовцям підготувала іще один приємний сюрприз. Влада обласного центру перекриватиме земельну чергу бюджетними коштами. Ідея давати гроші замість землі, каже міський голова, виникла не з проста. Перша причина – відсутність вільних наділів. Другу підказала практика.

Дві з половиною тисячі доларів за 6 соток чорнозему. Міський голова каже, сума компенсації за землю під будівництво – не остаточна. Хоча цілком і повністю відповідає ринковій вартості наділів, які виділяли атовцям раніше.

Сума, яку попередньо заклали для компенсації в бюджет року наступного – невелика, каже міський голова. Це – приблизно мільйон із міської казни. Із ним проблеми швидко не вирішити, не приховує Олександр Симчишин. Переконує, добре було б, якби підсобила держава. Утім і в цьому питанні на неї розраховувати, як виявилось, не варто.

Найближчим часом положення розглядатимуть міські депутати. Керівник обласного центру допомоги атовцям каже, загалом ідея – чудова, але є проблеми.

Володимир Шрубковський додає, ніхто не гарантує, що, взявши кошти, черговик потім додатково не звернеться за землею. Тому, переконаний механізм видачі компенсації треба ретельно виписати та вивірити.

Міський голова переконує, якщо депутати підтримають ініціативу, 2019-ий за даним напрямком якраз і стане пробним. Переконує, року має вистачити, аби відточити механізми і ще більш активно допомагати атовцям.

 

" " " "