Хмельницька АЕС: почав працювати другий енергоблок, перший – стоїть майже рік

Сьогодні, 11 листопада, енергоблок №2 Хмельницької АЕС під'єднали до енергомережі

1094

11 листопада, о 0:17, другий енергоблок ХАЕС вивели із середнього планово-попереджувального ремонту та підключили його до єдиної енергомережі. ППР на енергоблоці  №2  тривав 45 діб. Таким чином, ХАЕС почала знову видавати струм в енергосистему.

До цього Хмельницька томна  електростанція упродовж 45 діб взагалі не виробляла струму. Адже перший енергоблок ХАЕС вибув із ладу внаслідок невдалих пускових випробувань після ППР. Тоді зазнав великих ушкоджень турбогенератор, який досі не можуть відновити. У зв’язку з цим було відкрито кримінальне провадження. Слідство має з’ясувати, що призвело до втрати генератора: злочинна недбалість ремонтного персоналу, чи це був теракт?  Поки що відповіді на це питання немає. Або якщо і є, то до завершення слідства її не оприлюднюють.

Читайте також: Аварія на Хмельницькій АЕС: несподівана версія слідства

Тим часом, на початку жовтня на ХАЕС приїздили литовські і китайські виробники турбогенераторів. Очевидно, що їхній візит був не випадковим. Виробники шукають покупців для своєї продукції. Ймовірно, що вони й для ХАЕС пропонували свої нові генератори замісто того, який вибув із ладу. А ще, домовлялися на перспективу. Проте наразі все-таки триває відновлення турбогенератора. Можна припустити, що це вартує дешевше, ніж купівля нового.

Читайте також: На Хмельницьку АЕС приїжджали іноземці: що пропонували

7 листопада на ХАЕС побував із робочим візитом президент ДП НАЕК “Енергоатом” Юрій Недашковський. Він проінспектував хід ремонтних робіт на турбогенераторі першого енергоблоку. На сьогодні там триває пайка головок стержнів обмотки статора генератора. Керівництво НАЕК “Енергоатом” відзначило, що процес відновлення роботи першого енергоблоку відбувається відповідно до розробленого графіку.

 

" " " "