Хмельницький залізничний “європейського зразку”: що планують в “Укрзалізниці”

Керівництво "Укрзалізниці" пропонує облаштувати сім залізничних вокзалів, включаючи Хмельницький, за "європейським" зразком

1418

В “Укрзалізниці” розглядають можливість облаштування сімох залізничних вокзалів, включаючи Хмельницький, за “європейським зразком. Що це означає розповів в ефірі одного з центральних телеканалів голова правління “Укрзалізниці” Володимир Жмак.

Так, в керівництві “Укрзалізниці” розглядають можливість облаштування декількох залізничних вокзалів таким чином, щоб вони були по сумісництву торговими центрами. Таким чином багато, якщо не більшість, їхніх відвідувачів будуть не пасажирами, а саме клієнтами магазинів та закладів ТЦ. За словами Жмака така практика не є рідкістю в розвинених країнах Європи та інших регіонів планети.

Це пов’язано зі значним обсягів інвестицій, котрі можна отримати облаштувавши вокзал як ТЦ. А в Україні це питання стоїть особливо гостро, оскільки країні потрібно знайти кошти на перехід до стандарту швидкості потягів 350 км/год. Тому в «Укрзалізниці» є великий проєкт щодо швидкісного руху потягів сполученням Київ – Львів, Київ – Харків, Київ – Одеса.

«Наразі ми говоримо про 7 вокзалів, можливо, ще приєднається Львів», – зауважив Володимир Жмак.

Так, серед вокзалів, які планують передати в приватні руки на 20 років, опинився і Хмельницький залізничний вокзал.

«Для пасажирів і для Укрзалізниці на вокзалі потрібна колія, зала очікування і два офіси для продажу квитків. Все інше буде торговим центром. Ми хочемо зробити вокзали за європейським зразком, коли до 60% відвідувачів вокзалів не є пасажирами, а приходять туди, як у торговий центр», – резюмував очільник компанії.

Читайте також: На Хмельниччині працівники залізниці поцупили майже тонну пального

Слід зауважити, що за договором концесії уповноважений орган виконавчої влади чи орган місцевого самоврядування  надає на платній та строковій основі суб’єкту підприємницької діяльності право створити обєкт концесії чи суттєво його поліпшити, здійснювати його експлуатацію з метою задоволення громадських потреб.

 

" " " "