Хто організував, замовив і влаштував вбивство Катерини Гандзюк? Підсумки тижня .

697

Хто організував, замовив і влаштував вбивство Катерини Гандзюк? Попередні висновки розслідування вбивства херсонської активістки цього тижня озвучили у Верховній Раді. З парламентської трибуни виступив генпрокурор – Юрій Луценко, а також голова спеціальної комісії – Борислав Береза. Нагадаю, від листопада 2018-го паралельно зі слідством справу нападу на Катю Гандзюк та інших громадських активістів вивчає ТСК, що сформована з народних депутатів.

Четверте листопада 2018-го. Смерть херсонської активістки Катерини Гандзюк сколихнула Україну.  Напередодні дівчину облили сірчаною кислотою.  Попри тяжкий стан, вона відчайдушно боролося за життя, перенесла десятки операцій, проте невдовзі серце її – зупинилося. Вражені цією історією українці об’єдуються і з метою покарати винних йдуть під стіни поліції в різних куточках країни. Серед них і хмельничани.

Тоді з метою прозорого розслідування у парламенті вирішують створити спеціальну комісію. Вона паралельно зі слідством вивчатиме справу Гандзюк та інших активістів, які зазнали нападів. А вже за три місяці оприлюднить зібрану інформацію.

Першим з парламентської трибуни звітує голова ТСК – Борислав Береза.  Каже, за три місяці роботи комісія провела з десяток засідань у різних містах України. До місцевих правоохоронних органів направила більше дев*яноста звернень щодо стану розслідування.  Але для з’ясування усіх деталей трьох місяців замало, – додає Береза. А потім фактично вибухає від обурення, бо замість того, аби слухати, депутати перешіптуються між собою.

Робота комісії стала каталізатором для розслідування більше п’ятнадцяти нападів на активістів, – каже учасниця Олена Сотник. Мета ТСК – не назвати вбивць та замовників – це функції слідства, а змусити правоохоронців працювати прозоро.

Розгляд справи гальмує недосконале законодавство , – пояснює Генпрокурор Юрій Луценко. Наприклад, аби провести будь-який слідчий експеримент потрібен дозвіл суду. Щоби його отримати витрачається чимало часу. Також, правоохоронці не мають права затримувати підозрюваних, якщо тільки їх не впіймали на гарячому. Наголошує Луценко і на необхідності впровадження в Україні заочного засудження.

Заразом називає причетних до вбивства Каті Гандзюк, що їх вже встановило слідство. Як замовника підозрюють голову херсонської облради – Владислава Мангера. За імовірного організатора вважають Олексія Левіна, який напередодні втік за межі країни. Також підозру оголосили імовірному посереднику,  помічнику одного з нардепів – Ігорю Павловському, а також можливим виконавцям злочину. Поки триває розслідування, депутати вирішують продовжити роботу спеціальної комісії.

Працюватиме ТСК іще три місяці. Крім того, у парламенті очікують і на проміжний звіт комісії  – вже за два тижні.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

" " " "