Ідеальний варіант – баланс між підтримкою економіки та армії: нардеп Лабазюк про Держбюджет-2023

268

На цьому тижні Міністерство фінансів презентувало в стінах Верховної Ради проект Державного бюджету на 2023 рік. Вперше в історії незалежної України майже 50% головного кошторису спрямовується на безпеку та оборону – безпрецедентні видатки в розмірі 1 трлн 136 млрд гривень або 17,8% ВВП.

Також вперше за останні роки в сесійній залі відсутні дискусії щодо бюджету, заявив в прямому ефірі телеканалу «ТВ7+» народний депутат України, представник політичної партії «ЗА МАЙБУТНЄ» Сергій Лабазюк.

Те, що головний акцент в проекті робиться саме на оборону у воюючій країні, цілком логічний крок. І це наша об’єктивна реальність.

«За мого 12-річного досвіду роботи з бюджетом, ми вперше не дискутуємо ні в залі, ні в комітетах. Звичайно через причину війни. Зараз не час для політичних баталій… Якщо коментувати основні показники, на жаль, дефіцит складає 60%. Дохідна частина відчутно впала. Для порівняння в минулі роки ми хапалися за голову при 2-3% дефіциту. Зараз економіка зупинилась, підприємства не працюють повною мірою, дорога логістика, часткове розблокування акваторії Чорного моря. Ці всі проблеми не дають нам змоги спланувати видатки, наприклад, на програму розвитку чи інші статті», – пояснює парламентар.

За словами нардепа, в ідеальному варіанті має бути паралельний розвиток економіки і посилення оборонної сфери: «Економіка, яка падає, має негативні наслідки для всієї держави, в тому числі і для армії. Тому в ідеальному варіанті процеси розвитку цих двох складових мають бути паралельними.. Але поки на порядку денному завдання №1 – перемога зі збереженням наших територій та людських життів».

Лабазюк також акцентує на незмінності мінімальної заробітної плати та пенсії. Вперше за останні 10 років в головному кошторисі не передбачена індексація при закладеній інфляції в 30%: «Про що це говорить? Ціни зростуть, а доходи громадян не зміняться. На жаль, в нас зараз відбувається девальвація гривні, ми змушені друкувати кошти… Проте в міру своїх можливостей ми зберігаємо соціальний пакет».

Підсумовуючи все вище сказане, народний депутат додав, що Україна розраховує на фінансову допомогу міжнародних партнерів у вигляді кредитів, грантів, аби перекрити дефіцит в 60%. Зокрема, нардеп нагадав, про зареєстрований законопроект №8025 його авторства щодо надання грантів на підтримку агропромислового комплексу України від міжнародних донорів.

" " " "