Імпічмент за півгодини. Верховна Рада затвердила процедуру

673

Імпічмент за півгодини. Верховна Рада затвердила процедуру, що дозволяє усунути Президента з посади. Документ ухвалили у першому читанні та в цілому. Такий турборежим обурив депутатів усіх фракцій та груп, окрім «Слуг народу». Їх голосів вистачило, аби рішення таки прийняли.

Звільнити Президента. Процедуру усунення Глави держави з посади взялися розглядати народні обранці. Відповідний законопроект до парламенту вніс Володимир Зеленський.

Опозиція, натомість, обурюється. Мовляв такий законопроект, але з назвою –  «Про тимчасові слідчі і тимчасові спеціальні комісії» , вже ухвалила Рада попереднього скликання. Його передали Президенту Зеленському, але він – не підписав.

Підставою для імпічменту, згідно з документом, може служити державна зрада або інший злочин Президента. Тоді мінімум 226 обранців можуть ініціювати його звільнення. З метою розслідування створюється тимчасова слідча комісія. Її висновки та пропозиції розглядають у парламенті. Потім таємне голосування. Рішення ухвалюють при підтримці трьохсот депутатів. Далі – звернення до Конституційного та Верховного Судів. Знову голосування в сесійні залі. І тільки якщо 338 депутатів натиснуть зелену кнопку –  імпічменту бути.

Попри непорозуміння, Рада об’єднується і схвалює законопроект в першому читанні. Кнопку «За» тиснуть 337 народних обранців. Не встигають оговтатися, як спікер  – Дмитро Разумков –  ставить на голосування документ в цілому. В усіх фракціях та групах проти,  натомість «Слуги народу»  дають імпічменту «зелене світло».

В Раді обурені, хотіли хоча б тиждень на внесення поправок до законопроекту. Кажуть, –  в команді «Зе» нікого не чують, окрім себе, а закон про Регламент відверто ігнорують.

Звинувачення у свій бік «Слуги»  відкидають. Закон, мовляв, не потребує доопрацювань. Усі зауваження вже були розглянуті у комітеті.

Закон про імпічмент, все ж таки, можуть скасувати, – кажуть у Раді. Через порушення Регламенту, будь-хто з обранців має право оскаржити документ в Конституційному суді.

 

 

 

" " " "