Історичні пам’ятки місцевого значення оживуть у доповненій реальності

735

Український культурний фонд знову підтримав міську ініціативу. У Хмельницькому розпочали втілювати проєкт «Оголені». Він об’єднав управління культури та туризму, архітектури та містобудування і охорони здоров’я. Також партнерами стали громадські організації «Клуб інтелігенції польської «Сервус» та «Центр розвитку театру «Час Т». Нині вони обговорити перші кроки реалізації задуманого.

«Таємниці Хмельвіля», «Машина часу», а зараз і «Оголені».

Із провокативною назвою у Хмельницькому народився ще один культурно-просвітницький проєкт «Оголені». Його вигадали і написали в Агенції розвитку Хмельницького. І вже згодом проєктгривнею підтримав Український культурний фонд. Понад один мільйон дадуть на 149 архітектурних об’єктів, які є родзинкою міста. Також виділять і 30 тисяч гривень із міського бюджету. За задумом авторів між владою, бізнесом та громадою розпочнеться діалог, який покликаний зменшити кількість рекламних вивісок та євроремонтів на фасадах старовинних будинків. А історію розповідатимуть завдяки сучасним технологіям.

Поділитися досвідом завітали гості із інших міст. Вони у нестандартний спосіб дають друге життя історичним пам’яткам. До прикладу, пані Марія реставрує старовинні двері у Івано-Франківську. Щоправда, залюбки її команда береться за роботу і в інших місцях.  Головна мета – зберегти автентичність і дати можливість людям відчути дух ХІХ століття.

Запрошений спікер Олег Дукас із Дрогобича розповідав про ревіталізацію сироварні. Це один із найстаріших заводів України.

Та сучасні технології витиснули колишні процеси. Тому учасники громадської організації «Прорив місто» розробили сучасну концепцію зі збереження заводу. Вона має частково містити туристичний напрямок.

Відтак, отримавши максимум знань та досвіду від колег із інших міст незабаром і в нас розпочнеться остаточна розробка плану збереження культурних та історичних пам’яток.

" " " "