Кам’янець-Подільскі копи розповіли, як протидіяти шахраям: актуально для всіх

Зазвичай шахраї використовують обмежений "арсенал" засобів, за допомогою яких виманюють гроші з пацієнтів

1505

Протидіяти шахраям цілком реально, переконують поліцейські. Варто лише не брати на віру все, у чому вас намагаються переконати випадкові  люди.

1)Один із найпоширеніших та найбільш небезпечних способів обдурювання людей – телефонні шахрайства.  Найчастіше на цю “вудку” потрапляють вразливі, емоційні люди, що у стресовій ситуацію втрачають здатність до критичного мислення. “Теми” дзвінків бувають різні. Найпоширеніша – дзвінок від лікаря. Вашому близькому родичу  потрібні гроші на термінову операцію (потрапив аварію, терміново схопило серце та інші легенди).

Ще один підвид телефонного шахрайства – дзвінок від поліцейського. Ваш рідний скоїв злочин, йому загрожує кримінальна стаття, однак усе можна залагодити. Зазвичай і в тому, і іншому випадку шахраї  діють з напором, не даючи своїй жертві хоч трохи оговтатись від приголомшливої звістки і подумати. Відразу називають номер картки, на яку слід негайно переказати гроші.

Порада: у будь-якому випадку спробуйте взяти себе в руки та попросіть назвати повне ім’я “хворого” або “винуватця ДТП”. Запитайте його дату народження, адресу проживання ще якісь дані, яких чужа людина не може знати. Якщо не відповість, можете сміливо завершувати розмову і телефонувати в поліцію.

2)Ще один улюблений спосіб “заробітку” спритників – шахрайства з банківськими картками. Зазвичай вам телефонують “з банку” та повідомляють, що вашу картку заблоковано. При цьому просять повідомити пін-коді  та ще якісь “інтимні” дані, буцімто щоб розблокувати картку. Нікому нічого не розголошуйте! Пам’ятайте, що банківські працівники ніколи не запитують пін-код. А краще, зателефонуйте в банк і запитайте, чи все насправді так, як вам кажуть.

Дивіться також: Не вірте лікарям, які телефоном просять гроші на операцію

3)Немало краян можуть потрапити також на гачок інтернет-шахраїв, які зазвичай “продають” або “купують” у мережі якийсь товар. Тому не погоджуйтесь ні на які передоплати товару, і свій не відправляйте невідомо куди і невідомо з ким. Дотримуйтеся принципу із “12 стільців”: вранці – гроші, ввечері – стільці. Лише у цьому випадку ви не поповните лави жертв шахраїв.

4)Четвертий спосіб – найбільш нахабний. Шахрай особисто виманює гроші або речі у своєї жертви. Це може бути прохання дати мобільний телефон, аби зателефонувати і втеча з ним. Може бути також  перепис номерів грошових купюр або їх обмін. У вас просто можуть взяти гроші в борг і не віддати їх. Можуть також затребувати  передоплату за якийсь обіцяний товар і не віддати ні товару, ні грошей.  А ще, можуть взяти гроші за ворожіння та зняття порчі (цим полюбляють займатися жіночки ромської національності, хоча останнім часом і не роми перейняли їхній “передовий” досвід).

У  жодному разі не піддавайтеся  шахраям, дотримуйтесь порад і за будь-яких обставин “вмикайте мозок”, аби не дати себе дурити.

" " " "