Кандидати – хто вони? Підсумки тижня .

940

Понад 40 охочих стати гарантом! Вибори Президента України вже визнано рекордними. Йдеться про  кількість зареєстрованих кандидатів на вищий державний пост. На минулих позачергових перегонах таких було 23 особи. Нині аж більше, ніж 40! Експерти називають таку кількість  – абсурдною! Мовляв, це призведе до аномальної кількості членів виборчих комісій і суттєво ускладнить роботу органу. «Підсумки тижня» придивилися пильніше до кандидатів. Окрім активних політичних гравців, більше як половина – взагалі «темні маловідомі конячки». Серед зареєстрованих є бізнесмени, журналісти, військові, шоумени, лікарі і клони.

 Вибори абсурду чи торжество демократії?  Понад 40 кандидатів на одне президентське крісло! Серед фаворитів перегонів  чи не половина – нові обличчя. Ми пильніше придивилися до новачків і визначили  найцікавіших. Отож, номер один – Микола ГАбер. Українець болгарського походження, нині помічник народного депутата і успішний бізнесмен. В декларації 11 об’єктів нерухомості в Київській і Одеській області, однак жодного слова про вартість цього майна. Засновник 7 загальнодержавних видань, серед яких «Експрес-Кур’єр». Готівкою тримає майже 250 тисяч доларів. У 2017 році родичі подарували кандидату майже 4 мільйони гривень. Мабуть для застави.    

 Номер два – Олександр Данилюк. Адвокат. Активний учасник Євромайдану, під час революції відзначився захопленням 3-х Міністерств. Мав громадянство Великобританії. В декларації 7 об’єктів нерухомості з Кримською пропискою. Має бізнес- компанії в Україні, США, Англії і Криму. Активи родини кандидата у найтвердішій валюті – 260 тисяч фунтів стерлінгів готівкою.  Рік тому кандидат навіть не міряв про крісло Гаранта.

 Номер три! Василь Журавльов – бізнесмен з Маріуполя.  Має в Донецькій області 8 об’єктів нерухомості. В декларації 4 дорогих швейцарських годинника та ювелірні прикраси з коштовним камінням. Родина кандидата володіє корпоративними правами   на два підприємства, одне з яких зареєстроване у Луганську. Журавльов – голова фередації футболу Маріуполя. Готівка – півмільйона гривень і 23 тисячі доларів. От тільки в декларації відсутня графа доходи!

 Номер чотири! Спецпризначенець, бойовий полковник  ЗСУ – Сергій Кривонос. Родом з Полтавщини, проживає у Києві, а квартиру має у Хмельницькому. За рік родина кандидата  заробила майже 450 тисяч гривень. Готівка 45 тисяч гривень.  Звідки дістав 2,5 мільйони застави поки що не зрозуміло. 

 Номер 5. Житель окупованої Горлівки, бізнесмен Руслан Ригованов. Працює в.о. начальника державного підприємства “Севастопольський морський рибний порт”. Політичну кар’єру починав як помічник народного депутата від «Самопомочі». У 2015-його звільнили через участь у російських політичних шоу. Родина кандидата контролює щонайменше три підприємства. На двох за рік заробили близько 220 тисяч гривень.

 Номер 6. Юрій Володимирович Тимошенко. Так – так вам не почулося. Майже двійник леді «Ю».  Кандидат, як і його відома тезка, теж народний депутат України, член Комітету Верховної Ради України з питань запобігання і протидії корупції. Володіє  шістьма об’єктами нерухомості в Коломиї і в Києві.  Спільні доходи родини – трохи більше як 270 тисяч гривень. Бізнесу і валюти немає, звісно якщо вірити декларації.

 Експерти з комітету виборців України вважають пана Тимошенко технічним кандидатом. 

 Схоже, що Юлія Володимирівна це вже давно зрозуміла, і аби виборець не помилився та побачив відмінності у списках, організувала безкоштовну роздачу окулярів, щоправда поки що тільки у Житомирі.

  Тим часом громадські активісти, кажуть подібні порушення фіксують по всій Україні ледь не щодня. А на питання чи рекордна кількість кандидатів свідчить про розвиток української демократії, сміються.  І зазначають,  для більшості «темних конячок» президентські перегони як генеральна репетиція перед парламентськими.

 Окрім технічних кандидатів, політологи називають ще три групи учасників перегонів: фаворити, аутсайдери і прем’єрники. Для останніх участь у президентських перегонах як «перший бал». Політологи вбачають у цьому позитив. Кажуть, українське суспільство спрагле на нові обличчя. Тобто є шанс на оновлення політичної еліти. 

 Водночас експерти зазначають, що «кандидатський аншлаг» не посприяє роботі виборчих комісій. Кожна з них матиме близько 40 членів.

 Можливість уникнути плутанки все ж є. Виборче законодавство дозволяє  кандидатам передумати і знятися з балотування. Дедлайн відмови 7 березня.

 

" " " "